Празниците на виното и на любовта, които отбелязваме на 14 февруари, разделиха аудиторията на Радио България във викторината ни, публикувана на десет езика. На въпрос - какъв ден е този според българската традиция - 58% от общо 479 гласували посочиха верния отговор – празник на лозарите и винарите, а вторият най-популярен беше празник на любовта.
На традиционния български празник, наричан Трифон Зарезан, се зарязват лозята, през целия ден се лее вино, а хората се събират около обилни трапези.Не всеки обаче знае историята на неговия произход. Според православната църква той е свързан с житието на Св. мъченик Трифон – роден през 225 г. в Комсада и загинал по време на гоненията срещу християните. А според етнографите честването на Трифон Зарезан води началото си от времето на траките, които произвеждали силно вино и с негова помощ жреците влизали в контакт с боговете.
Първоначално на 14 февруари се е чествал Трифоновден – в почит на светеца мъченик, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. С въвеждането на Григорианския календар през 1968 г. обаче църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а две седмици по-късно – Денят на лозаря.Въпреки това разделение, двата празника се повлияват взаимно, още повече, че Св. Трифон често е изобразяван с различни инструменти за рязане в ръце.
Не пропускайте да отговорите и на новия ни въпрос, свързан с българската традиция на първи март да си даряваме мартеници - усукани бели и червени конци, за здраве.Съставил: Диана Цанкова
Снимки: БГНЕС
Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..
Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...
Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..
Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите..