Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета ще участват в концерта в Париж, посветен на френското председателство на ЕС

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Вели Дормушев и Николина Николаева
Снимка: Български културен институт в Париж

„Нашите деца са вече в Париж, заедно с връстниците си от другите европейски страни. Започва подготовката за голямото събитие“ – гласи съобщението, което публикува екипът на проект „Музиката вместо улицата“.

„Нашите деца“ са Сашо Георгиев и Цоньо Чолаков от ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Те са възпитаници на инициативата „Музиката вместо улицата“, ръководена от Георги Калайджиевцигулар, обиколил света, бивш концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. 



Тръгнал някога от същия квартал, г-н Калайджиев, заедно със своята съпруга създава проекта, който въвежда талантливи деца от бедни ромски семейства в света на класическата музика. За концерта в Париж са били одобрени още двама млади инструменталисти – Николина Николаева и Вели Дормушев, но тяхното пътуване се проваля поради изискването във Франция за ваксини на юношите над 16-годишна възраст. Николина е пианистка, учи в елитна езикова гимназия, останалите трима са цигулари и са в различни музикални училища. От месеци те репетират програмата от произведения на Мусоргски, Бетовен и др., в която ще вземат участие като част от Европейския детски оркестър, съставен от 120 млади музиканти от държавите членки на Европейския съюз. Концертът е събитие от мащабния проект DEMOS (Dispositif d’éducation musicale et orchestrale à vocation sociale) на Парижката филхармония. Създаден през 2010 г., този социален проект е насочен към деца от социални и етнически групи с ограничен достъп до култура и занимания с музика.

Предстоящият концерт на Детския европейски оркестър е на 26 февруари в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония. Посветен е на френското председателство на Европейския съюз. На събитието ще присъства президентът Емануел Макрон и представители на френския политически елит.

Съставил: Албена Безовска

Снимки: Български културен институт в Париж



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15