Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета ще участват в концерта в Париж, посветен на френското председателство на ЕС

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Вели Дормушев и Николина Николаева
Снимка: Български културен институт в Париж

„Нашите деца са вече в Париж, заедно с връстниците си от другите европейски страни. Започва подготовката за голямото събитие“ – гласи съобщението, което публикува екипът на проект „Музиката вместо улицата“.

„Нашите деца“ са Сашо Георгиев и Цоньо Чолаков от ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Те са възпитаници на инициативата „Музиката вместо улицата“, ръководена от Георги Калайджиевцигулар, обиколил света, бивш концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. 



Тръгнал някога от същия квартал, г-н Калайджиев, заедно със своята съпруга създава проекта, който въвежда талантливи деца от бедни ромски семейства в света на класическата музика. За концерта в Париж са били одобрени още двама млади инструменталисти – Николина Николаева и Вели Дормушев, но тяхното пътуване се проваля поради изискването във Франция за ваксини на юношите над 16-годишна възраст. Николина е пианистка, учи в елитна езикова гимназия, останалите трима са цигулари и са в различни музикални училища. От месеци те репетират програмата от произведения на Мусоргски, Бетовен и др., в която ще вземат участие като част от Европейския детски оркестър, съставен от 120 млади музиканти от държавите членки на Европейския съюз. Концертът е събитие от мащабния проект DEMOS (Dispositif d’éducation musicale et orchestrale à vocation sociale) на Парижката филхармония. Създаден през 2010 г., този социален проект е насочен към деца от социални и етнически групи с ограничен достъп до култура и занимания с музика.

Предстоящият концерт на Детския европейски оркестър е на 26 февруари в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония. Посветен е на френското председателство на Европейския съюз. На събитието ще присъства президентът Емануел Макрон и представители на френския политически елит.

Съставил: Албена Безовска

Снимки: Български културен институт в Париж



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15