Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Стефан Янев и Маргарита Роблес: Кризата в Украйна трябва да се реши чрез дипломация

Снимка: БГНЕС

България и Испания застават твърдо на позицията, че дипломатическите усилия трябва да са водещи за разрешаване на кризата в Украйна. Това заявиха министрите на отбраната на двете страни Стефан Янев и Маргарита Роблес при посещението си в авиобаза „Граф Игнатиево“. Те се срещнаха с испанските и българските военнослужещи, които от миналата седмица изпълняват съвместни дежурства по охрана на българското въздушно пространство.

На въпрос на журналисти за събитията около кризата с Украйна и мерките, които взима България, Янев посочи, че продължава дейността по изграждането на т.нар. батальонна група, увеличаване на ученията и подготовките. Относно информациите за използването на боеприпаси българско производство от воюващи страни в конфликта в Донбас министърът на отбраната заяви, че страната ни спазва всички правила при експортния контрол и допълни: „Нека не търсим пряка вина в това, че тези продукти са произведени в България, и се намират в зони на конфликт“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54