Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

България и международната общност осъждат признаването на ДНР и ЛНР от Путин

| обновено на 22.02.22 в 10:17
Снимка: БГНЕС

След като снощи руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Украйна за независими, а по-късно нареди на руските въоръжени сили да извършват действия по поддържане на мира на територията на двете области, международната общност излезе с остра реакция срещу действията на Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че това е нарушение на целостта и суверенитета на територията на страната му. Подчертавайки, че международните граници на Украйна ще останат непроменени независимо от изявленията на Москва, той заяви: "Не ни е страх" и допълни, че очаква ясни и ефективни стъпки от своите международни партньори.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и техните съюзници остро разкритикуваха Путин и осъдиха решението му да изпрати войски в украинските области, определяйки намеренията му като грубо нарушение на международното право и „претекст за война“.

По-рано, председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел определиха признаването на сепаратистките републики като „незаконен акт“, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва да спре да подклажда конфликта и да избере пътя на дипломацията.

В позиция на българското Министерство на външните работи, публикувана в профила на външния ни министър Теодора Генчовска в "Туитър", се казва, че "признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност".

Също в социалната мрежа „Туитър“ българският премиер Кирил Петков написа: „Осъждам решението на руския президент да признае Донецк и Луганск за независими образувания. Продължаваме да поддържаме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да се спазва. Ние, Европейският съюз, ще отговорим обединени в защитата му“.

Отново в "Туитър" президентът Румен Радев заяви, че "признаването на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република от Руската федерация обрича усилията за деескалация в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион. " Във втора публикация по темата държавният глава добави, че устойчиво решение на кризата не може да бъде намерено чрез нарушаване на международното право и с военни средства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55