Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонски българи разговаряха с депутатите в парламента

Снимка: архив

Представители на българите в Северна Македония се срещнаха с ръководствата на парламентарните групи. Те представиха пред депутатите очакванията си за развитие на добросъседските отношения между София и Скопие.

Председателят на партия „Граждански демократичен съюз“ Петър Колев посочи, че са срещнали разбиране. „Всички се обединиха, че защитата правата на българите в Северна Македония, чрез промяната на Македонската конституция е абсолютно задължително, че защитата на българската история, култура, българските паметници, промяната на македонските учебниците пълни с език на омразата, трябва да започне по-скоро. Езикът на омразата за наше огромно съжаление, е съвременният бич на отношенията между Скопие и София", поясни Колев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26
Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10