Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на руското настъпление е Киев

Снимка: БГНЕС

Второ денонощие руската армия настъпва в Украйна. Сраженията вече са в околностите на Киев. Украинската столица цяла нощ е атакувана с ракети. Много киевчани прекараха нощта в бункери или в метростанциите. 

В първия ден на руското нашествие са убити 137 цивилни и военни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военни. Руски саботажни групи вече са влезли в Киев, каза Зеленски. Във видеобръщение към нацията президентът подчерта, че Украйна е оставена да воюва сама с Русия. Мишена номер 1 на руската инвазия е самият той, заяви Зеленски и поясни, че остава да отбранява Киев. Руската армия е взела под обсада Харков, а на юг настъпва към Одеса. 

Говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че руските военни са взели служителите на ядрената централа в Чернобил за заложници, което заплашва поддържката на съоръженията за ядрени отпадъци.  

Президентът Джо Байдън обяви поредния пакет от финансови и търговски санкции срещу Русия, но призна, че липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки. ЕС също прие поредния пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области, но заради Германия, Италия, Унгария и Кипър не е наложена най-тежката мярка за изключване на Руси от международната система за разплащане SWIFT. 

Руската полиция е задържала почти 1600 души на антивоенни протести в 51 града в цяла Русия, съобщи AFP. В Москва арестуваните са над 700, а в Санкт Петербург - над 340. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23