Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 26.02.22 в 16:32
Снимка: архив

Покрай постепенното затихване на пандемията с Covid-19, държавите започнаха да облекчават ограничителните си мерки. МВнР обаче все още препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Ако все пак това ви се налага, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Словения облекчи режима за влизане в страната от 19 февруари т.г. Отпадна изискването за представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване или тест за Covid-19 при пристигане в Словения. Пътниците вече не подлежат на домашна карантина. Властите призовават чужденците, които влизат на територията на Словения, да спазват разпоредбите ограничаващи временно събирането на хора с цел избягване на инфекцията.

Австрия облекчи режима за пътуващите към страната като правилото 2G (ваксиниран/преболедувал) се промени в 3G(ваксиниран/преболедувал/тестван). Считано от 22 февруари, освен сертификат за ваксинация или за преболедуване, пътуващите могат да представят и актуален PCR или антигенен тест. PCR тестът не трябва да бъде по-стар от 72 часа, антигенният – 24 часа от момента на вземане на пробата. Валидността на сертификата за ваксинация е 270 дни, а за преболедуване – 180 дни. Антигенните тестове за домашна употреба не се приемат. Деца до 12 години нямат нужда от представянето на никакъв документ по 3G правилото.

Възможността за оставане под карантина се прилага в случаите, когато лицето не може да представи някой от горепосочените документи. Тогава то е длъжно да попълни онлайн т. нар.  Pre-Trаvel-Clearance формуляр и да остане под карантина, която се прекъсва след представяне на негативен резултат от PCR тест, направен в Австрия.

За транзитно преминаващите през Австрия без междинна спирка не е необходимо представяне на резултати от тестове и сертификат за ваксинация/преболедуване.

Германия реши да изключи България от списъка с високо рискови държави, поради което от 27.02.2022 г. от пристигащите лица няма да се изисква предварителна дигитална регистрация на https://einreiseanmeldung.de и задължително влизане в карантина след пристигане в Германия за неваксинирани, непреболедували и деца под 6 годишна възраст.

Продължава да важи общото задължение за представяне на отрицателен тест, свидетелство за ваксинация или медицинско свидетелство за преболедуване за всички лица, навършили 6-годишна възраст, независимо от вида транспортно средство, с което пристигат в страната. Задължението е в сила и за пътниците, осъществяващи трансфер на германските летища. Цялата налична информация с изисквания може да намерите на адрес: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/germany

Канада - Неваксинираните/частично ваксинираните чуждестранни граждани, които нямат постоянно пребиваване в страната, могат да напуснат Канада до 31 август 2022 г., съобщи канадското Министерство на транспорта. 
За да могат да направят това, пътуващите граждани ще трябва задължително да представят валиден документ за направено изследване за Covid-19 – молекулярен тест за коронавирус (PCR тест) или антигенен тест. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към Посолство на Република България в Отава с адрес: 325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, Canada. Телефон: +1 613 789 3215

Израел се готви да се отвори за международен туризъм.От 1 март 2022 г. страната ще започне да приема туристи от чужбина, независимо дали са били ваксинирани срещу коронавирус, съобщи Ройтерс. За влизане в Израел, обаче ще остане изискването за два PCR теста - единият преди полета и вторият при кацането в Израел.

До момента само ваксинираните срещу Covid-19 чужденци биват допускани да влязат в страната. Напомняме, че Израел първи затвори границите си за чужденци през март 2020 г.

Австралия отвори за първи път границите си за международни посетители от близо 2 години, предаде Би Би Си. Пристигащите в страната с две дози ваксина срещу Covid-19 вече няма да бъдат подлагани на задължителна карантина. Неваксинираните обаче следва да се изолират в хотел до 14 дни за своя сметка.

Напомняме, че Австралия наложи едни от най-строгите в света забрани за пътуване, след като се „затвори“ от март 2020 г. заради разпространението на инфекцията. В края на миналата година обаче австралийци и някои чужди граждани получиха разрешение да се завърнат в страната, но повечето чужденци трябваше да чакат.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пленерът "Погановски манастир" събира в Цариброд творци от пет страни

Международният художествен пленер "Погановски манастир" ще бъде открит тази вечер в галерия "Методи Мета Петров" в Цариброд, съобщи мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Посетителите ще могат да видят творби от миналогодишния пленер,..

публикувано на 23.08.24 в 13:06

Уникален тракийски храм в Пловдив може да бъде възстановен напълно

Тракийски храм от III век пр. Хр. без аналог у нас може да превърне 10 декара от пловдивския район "Южен" в археологически парк. Обектът се намира в основата на Голямата могила, която екип на Регионалния археологически музей проучва вече трета година...

публикувано на 23.08.24 в 11:31

Григор Димитров може да играе срещу Новак Джокович на четвърфинал на US Open

Григор Димитров ще играе срещу квалификанта Кириан Жаке от Франция в първия си мач на Откритото първенство по тенис на Съединените щати, което започва в понеделник. Българинът е поставен под номер 9 в последния за годината турнир от Големия шлем. По пътя..

публикувано на 23.08.24 в 11:15