Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Неделя Сиропустна искаме прошка

Снимка: БГНЕС

„Ако има грешка, има и прошка” е стара поговорка, която и до днес съпътства живота на българина. В народните ни обичаи има дни, в които опрощаването на всички прегрешения е задължително. Най-важният сред тях е днес – Прошка, наричан още Сирница или Сирни заговезни.

В последната неделя преди началото на Великия пост младите отиват да поискат и да получат прошка от своите родители, от кръстниците, кумовете, т.е. хората, от които получават помощ и подкрепа през годината.

Вечерта, преди семейството да седне около трапезата, в дома също се извършва ритуалът за опрощаване на грешките. По-младите целуват ръка на възрастните и казват: „Прощавай!”. Отговорът е: „Господ да прощава! Простено да ти е!”. След като е настъпил духът на помирение, следва празничната вечеря. Наричат я още Прощални заговезни.

Традицията повелява през целия ден на Сирна неделя да се яде сирене, масло, яйца, и др. млечни продукти защото всички те се изключват от менюто още на следващия ден, когато започват Великденските пости.


След вечерята следва най-забавният ритуал за децата – „хамкане”.

Над масата се връзва червен вълнен конец в края на който се прикрепя яйце, сирене или бяла халва. След това конецът се залюлява и всеки от присъстващите се старае да хване завързаните за него неща само с устата си. Вярването е, че този, който успее пръв да улови хапката ще се радва на много здраве и късмет през годината.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30