Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Неделя Сиропустна искаме прошка

Снимка: БГНЕС

„Ако има грешка, има и прошка” е стара поговорка, която и до днес съпътства живота на българина. В народните ни обичаи има дни, в които опрощаването на всички прегрешения е задължително. Най-важният сред тях е днес – Прошка, наричан още Сирница или Сирни заговезни.

В последната неделя преди началото на Великия пост младите отиват да поискат и да получат прошка от своите родители, от кръстниците, кумовете, т.е. хората, от които получават помощ и подкрепа през годината.

Вечерта, преди семейството да седне около трапезата, в дома също се извършва ритуалът за опрощаване на грешките. По-младите целуват ръка на възрастните и казват: „Прощавай!”. Отговорът е: „Господ да прощава! Простено да ти е!”. След като е настъпил духът на помирение, следва празничната вечеря. Наричат я още Прощални заговезни.

Традицията повелява през целия ден на Сирна неделя да се яде сирене, масло, яйца, и др. млечни продукти защото всички те се изключват от менюто още на следващия ден, когато започват Великденските пости.


След вечерята следва най-забавният ритуал за децата – „хамкане”.

Над масата се връзва червен вълнен конец в края на който се прикрепя яйце, сирене или бяла халва. След това конецът се залюлява и всеки от присъстващите се старае да хване завързаните за него неща само с устата си. Вярването е, че този, който успее пръв да улови хапката ще се радва на много здраве и късмет през годината.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на розата в град Гурково

Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..

публикувано на 19.05.24 в 06:00
Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00