Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници осигуряват безплатна помощ за бежанците от Украйна

| обновено на 03.03.22 в 10:23
Снимка: УМБАЛ „Лозенец“

От началото на седмицата столичната университетска многопрофилна болница „Лозенец“ осъществява безплатни прегледи на пристигащите у нас украински граждани. Прокудените заради руската инвазия в Украйна могат да потърсят помощ във всички съществуващи кабинети на болницата. В интервю за Радио България, началникът на клиниката по вътрешни болести в лечебното заведение д-р Красимир Ангелов разясни реда, по който се осъществяват различните прегледи:


„Прегледите се извършват по същия начин както и за българските граждани. Онези пациенти, които не изискват спешна намеса, изчакват и записват час за съответния преглед. Единственото условие към тях е да представят своя документ за самоличност.“

По думите му, в болницата вече е осъществена една хирургична интервенция на украинска гражданка.

„Има хоспитализирана пациентка в хирургията, която претърпява операция в Украйна малко преди да напусне страната. При нас се наложи да бъде реоперирана, тъй като беше възникнало следоперативно усложнение. Това вече е осъществено и манипулацията засега е успешна. Пациентката е млада, без други заболявания.“

Доктор Ангелов съобщи, че част от персонала в болницата е заразен с Covid-19, но се лекуват в домашни условия и няма риск за работата на болницата, която продължава по график.

Уравнение с все още много неизвестни е и въпросът, касаещ здравното осигуряване на бежанците.

„Отговорът на този въпрос е от компетенцията на Министерство на здравеопазването. Аз все още не съм запознат с начина, по който ще се осъществи финансирането на различните изследвания, операции и манипулации на тези пациенти – признава доктор Ангелов. - Това, което със сигурност мога да кажа е, че пациентите няма да заплащат здравните услуги, които осъществява болницата.

УМБАЛ „Света Анна“

Вече седмица безплатни прегледи за бежанците от войната в Украйна, без значение от етническия им произход и религиозна принадлежност, осъществяват медиците в още една многопрофилна болница в столицата – „Света Анна“. Екипите на болница „Шейново“ и Първа АГ болница „Света София“ също са в готовност да помогнат на бежанки, които са бременни или имат нужда от медицинска помощ и консултация.

Лечебни заведения в Пловдив / „Медикус Алфа“/, УМБАЛ- Бургас и Монтана също подкрепят инициативата и осигуряват помощ на нуждаещите се.

Снимки: УМБАЛ „Лозенец“, БГНЕС 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05