Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Нед Прайс: За НАТО ангажиментът към чл. 5 е като свещена дума

Нед Прайс
Снимка: Ройтерс

„Причината, поради която сме тук, е че отправяме много силно послание за гаранции”. Така говорителят на Държавния департамент Нед Прайс отговори на въпроса на БНР дали на заседанието на външните министри на НАТО е обсъждано укрепване на силите у нас

Нед Прайс потвърди, че за Алианса ангажиментът към чл. 5 (атаката към една страна е атака към всички други)е като свещена дума и е толкова важен днес, колкото и при създаването на пакта. „Ние предприемаме стъпки, за да гарантираме това и ще продължим да действаме в тази насока”, заяви той, позовавайки се на изявленията на американския президент и на военния министър относно предприетите мерки.

Говорителят припомни думите на Джо Байдън, че НАТО ще се бори за всяка педя територия на Алианса

     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

Парламентът ще се опита да сложи край на "френската безработица"

Прекратяването на схемите с т.нар. френска безработица, по които човек получава с месеци 2200 лв. обезщетение срещу 2-3 дни осигуряване във Франция или друга европейска страна, е въпрос на дни. Социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за..

публикувано на 24.07.24 в 12:39