Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Патриарх Неофит призова вярващите в България да отворят сърцата си за страдащите

Снимка: БГНЕС

В началото на Великия пост, т.нар. света Четиридесетница, българският патриарх Неофит призова православните в България да помогнат с каквото могат на изпадналите в беда заради братоубийствената война в Украйна. В обръщението си патриарх Неофит подчертава, че Светата Църква „не оправдава и не може да оправдава под каквато и да било форма и от каквито и да било съображения насилственото отнемане на човешки живот, защото Бог е Този, Който дава живота. 

По думите на българския патриарх, Църквата винаги е на страната на истината и правдата и затова в тези дни на тежко изпитание вярващите са призвани да усилват молитвите си за прекратяване на войната и завръщането на украинския народ към неговото мирно съществуване.

„Христовият образ е във всекиго от нас и, като християни, трябва и сме длъжни да го разпознаваме в лицата на онези, които са в нужда и в беда“, посочва още Негово светейшество и допълва: „Великият пост, в който встъпваме днес, е най-добрата възможност да засвидетелстваме на света, че носим достойно името Христово“.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30