Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български творци с акции в подкрепа на страдащите от войната в Украйна

Снимка: Facebook /@bgmusicassociation

„На клетъчно ниво войната вече е във всички хора, по целия свят. За този вирус ваксина нямаме“ –каза преди ден в национален ефир актрисата Елена Петрова. Като посланик на добра воля на УНИЦЕФ тя заяви своята готовност да замине като доброволец в Украйна, веднага щом това е възможно, защото „във време, когато най-ценният дар, който имаме -човешкият живот, се ражда в подземия на тъмно, единственото с което може да се противопоставим е подкрепа и съпричастност“. Актьорът и режисьор Алек Алексиев пропътува хиляди километри до украинската граница с Молдова, за да помогне в извозването на майки с деца, бягащи от войната. 

Под мотото „Мир, Любов, Съпричастност“ в неделя известни български певци, сред които Братя Аргирови, Любо Киров, Поли Генова, Михаела Филева и други участваха в благотворителен концерт в „Борисовата градина“ в подкрепа на бежанците от Украйна.


От своя страна Българска музикална асоциация категорично изрази готовност за цялостно съдействие и подкрепа на своите колеги музиканти и артисти от Украйна, които търсят убежище в България

Това са само малка част от примерите за подкрепа и изразена позиция от страна на български творци към случващото се в момента. Техните действия са не по-важни от усилията на всеки един доброволец и организация, които помагат сега на пострадалите, но като популярни лица те са примерът, който пробужда съпричастността у повечето от нас.

В интервю за Радио България специалистът по реклама Радослав Бимбалов е категоричен, че „отговорът на всеки човек е не просто да отвърне очи от войната, а да се изправи срещу нея и да направи, кой каквото може в неговата област“. Начело на една от най-големите рекламни агенции в България той и колегите му организират спонтанно арт разпродажба „Дари или купи изкуство за Украйна“.

„Работим с много хора на изкуството и това, което ги отличава от другите е, че те творят с ръцете си и нещата, които създават са с идеята да останат за поколенията, да са непреходни. Именно тези хора на изкуството приемат войната много лично, защото тя е унищожение не само на човешки съдби, но и на всичко оставено в наследство в областта на изкуството като архитектурни сгради и исторически монументи, през които войната преминава безпощадно. Хората на изкуството са много по-чувствителни за тези неща от нас и затова е важно тяхното мнение, а то днес е категорично против войната. Затова решихме да направим тази арт разпродажба на творби на над 80 съвременни български автори – фотографи, художници, скулптури визуални артисти дигитални артисти с идеята да съберем средства, които да изпратим на украинския „Червен кръст“, но в същото време да разпространим и силата на изкуството сред хората, които ще дойдат и ще закупят изкуство за себе си, за да помогнат“.

Разпродажбата е предвидена в рамките на три дни между 10 и 12 март в изложбеното пространство на „BLVD 138“ в София, както и онлайн на страницата на събитието.


По думите на Радослав, инициативата вероятно ще продължи и по-дълго от предвиденото, поради огромния брой предоставени творби. Сред участниците в каузата са аниматорът Теодор Ушев и актьорът Васил Василев – Зуека и мн.др.. Те, както и всички останали артисти, категорично и веднага приели предложението на агенцията за благотворителната разпродажба.

„Смятам, че всички активности, които правим в момента помагат не само на хората, пряко засегнати от войната. Те помагат и на нашето общество, което има необходимост от това да вдигне по-ясно гласа си срещу неправдата, защото това, което се случва на съвсем малко разстояние от нас е изключително грозна неправда. И тя, за съжаление, ще съсипе много градове и много човешки животи оттук нататък. Помощта на всички ни ще е необходима.“

Пътища за помощ на пострадалите има много, нужно е само желание да тръгнеш по тях. Лично Радослав Бимбалов избира да помогне на няколко семейства в Киев, чрез една от най-големите международни туристически платформи за запазване на нощувки под наем. Чрез сайта той се свързал с хора, които преди войната отдавали апартаментите си под наем и им изпратил сумата за фиктивното си пребиваване там.

„Хиляди хора по света правят подобни дарения към конкретни семейства, а самата платформа предоставя 100 000 домове на бежанци от Украйна, което е чудесно“, казва българинът.

И докато прави какво може като професионалист своята област, като човек Радослав признава страховете си:

„Имам малка дъщеря и се опитвам в момента да я опазя от думата „война“. Тя знае много думи, в момента се учи да пише, но ми се иска да не научава тази дума. Страхувам се, че това няма как да се случи. Страхувам се, че тя ще научи тази дума не защото войната ще стигне до нашите улици и ще разруши нашите сгради и паметници, а защото темата се отвори с бясна сила. Това, което се случва в Украйна може би трябваше да го очакваме. През последните години сериозно назряваше този грозен конфликт и моето усещане е, че страданията за хората в Украйна и страданията за хората в Русия, защото смятам, че режима в Русия действа ужасно на страшно много хора, са едно изкупление за всички ни, за цялата ни демократична общност, която си затваряше донякъде очите, за това което е Владимир Путин. И сега ще трябва да плащаме много висока цена за това. А най-високата цена, за съжаление, в момента се плаща с човешки животи, които изчезват за миг“ – казва Радослав Бимбалов.

Снимки: btv.bg, Facebook / @bgmusicassociation, Facebook / @boulevard138

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14