Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължават усилията за евакуация на цивилни от Украйна

Разрушена детска градина в Харков, 8 март 2022 г.
Снимка: unian.info

Москва обяви хуманитарно прекратяване на огъня в 4 укрански града на 9 март, за да се извърши евакуация на цивилно население.

Украинският президент Володомир Зеленский призова за прекратяване на войната с Русия и заяви, че двете страни трябва да преговорят в името на народите си. Зеленский каза, че Русия е обстрелвала и блокирала хуманитарните коридори за евакуация на цивилни и отбеляза, че първият хуманитарен коридор в Сум, който е бил отворен, е само 1% от необходимото.  

Външният министър Теодора Генчовска заедно с 68 бежанци от Украйна пристигна в България с правителствения самолет от Молдова. Желаещите да останат в страната ще бъдат настанени в база на Министерството на отбраната. Министърът подчерта, че на пунктове на румънско-молдовската граница вече има служители от външно министерство, които посрещат бежанците. Няма да остане нито един сигнал без отговор за всички които желаят да се евакуират, увери Генчовска.

Премиерът Кирил Петков се срещна с украински бежанци и отговори на техните въпроси за държавната подкрепа на бягащите от войната в Украйна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00