Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Лъч надежда насред кошмара – украински бебета проплакват за първи път у нас

Снимка: БГНЕС

Бременни жени от Украйна, които бягат от ужаса на войната, намират убежище и подкрепа в България. Съдбата е отредила техните рожби за пръв път да проплачат в български родилен дом и така България да стане тяхна родна страна. До момента четири украински бебенца са се родили у нас. В близките дни се очакват и други.

Град Казанлък ще се впише завинаги в биографията на малкия Марк. Майка му Анастасия бяга от Киев през България за Турция, заедно с близките ѝ. В последните минути на 8 март тя е откарана в родилното. Бебето тежи 3,5 кг и е в чудесна кондиция. Вероятно заради стреса и хилядите пропътувани километри, раждането е започнало по-рано от термина. „Първо трябваше да стабилизираме майката, тъй като тя беше много изтощена“, разказва ръководителката на родилното отделение д-р Ивана Нихтянова. Раждането е било естествено. Междувременно лекарите са успели да настанят в хотел роднините на Анастасия, които пътуват с нея.

Олена Молована с бебето си Михайло

Първото украинско бебе, родено в България, проплака в бургаската болница „Дева Мария“ навръх националния празник на България 3 март. Майката, 39-годишната Олена Молована, бяга от Киев с двете си деца, бременна в деветия месец. След кошмарното пътуване, тя пристига в Приморско, а малко след това на бял свят се появява Михайло. Жената получи трогателна подкрепа от бесарабски българин, който дари жилище в Приморско за нея и трите ѝ деца. А таткото е мобилизиран в Украйна!

Ден по-късно, на 4 март, във варненска болница проплака и малката Ана, след като майка ѝ Шурена напуска Одеса и търси убежище у нас. „Благодаря на Бог, че всичко е наред. Родих с цезарово сечение. Пътят беше много дълъг и тежък“, разказва тя.

Нейната съгражданка, 19-годишната Оля Ребчук бяга от Одеса, заедно със съпруга и родителите ѝ, още в края на месец февруари. След няколкодневно пътуване, украинците намират подслон в Силистра. Така, на 6 март, в местната болница се ражда Ерик, тежащ 3,3 кг. Младата майка се надява войната бързо да свърши и с Ерик да си се приберат у дома. За семейството е осигурено жилище.

Наташа с д-р Станева

Сред избягалите от инвазията в Украйна е и бременната в 9-ия месец Наташа. Тя е настанена при семейство в Пловдив, заедно с детето ѝ, и до дни очаква да роди втората си рожба. От местна АГ клиника са я успокоили, че ще извършат раждането и ще положат необходимите грижи за нея и бебето ѝ, когато то се роди. Оказва се, че лекарката, която се грижи за Наташа също е украинка. д-р Любов Станева живее в България от 11 години. „Жени, които са бременни и се нуждаят от помощ, сме готови да ги приемем в нашата болница и да им окажем необходимата медицинска помощ", заяви д-р Станева. Готовност да съдействат безвъзмездно на бъдещите майки бежанки от Украйна изявиха лекари от цяла България.

Д-р Любов Станева

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42