Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България очаква стотици хиляди бежанци

Успява ли държавата в координацията на подкрепата за бежанците у нас

Снимка: БГНЕС

„Приятели, които помагат на бежанците от Украйна, търсят подслон на студент, майка с дете и жена на средна възраст. За седмица, докато си уредят документите. Който може да помогне, нека ми пише“ – подобен призив отправи преди ден наш колега. Призив, който се повтаря непрестанно из социалните мрежи и който до часове намира отклик у непознати, добри хора, без въпроси, условия и очаквания. Помощ, подкрепа, съпричастност в първите дни на шок войната. Доброволци в цялата страна събират и координират дарения, превоз и места за настаняване. И неволно изниква въпросът – къде е държавата? В ситуация като днешната тя сакаш пак се оказа тромава административна машина, неподготвена за състезанието „живот“.

Над 37 000 са украинските бежанци, влезли на територията на България от началото на войната, близо 30 хиляди са останалите на българска територия. Предимно жени, деца и бесарабски българи. Само за миналото денонощие, според Гранична полиция, преминалите границата ни са 5 900 души. Пред БНР заместник социалният министър Иван Кръстев уточни, че до дни ще бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз евродирективата за временна закрила на бежанците от Украйна, която българското правителство прие.

“За първи път ще се задейства механизмът, за да се помогне на бягащите от войната, като се уреди временен престой, достъп до трудовия пазар, социалните услуги, образование и здравеопазване. Затова е много важно хората, които идват у нас да имат статут на бежанци. Тази директива не налага промяна на местното законодателство и следва да се приложи по-бързо“ – каза зам.-министърът.

По-бързо – времето тези дни тече особено различно…

В същото време пребиваващите у нас украински граждани е необходимо да подадат заявление за бежански статут до 31 март, за да могат да получават помощ от 40 лв. дневно в продължение на три месеца, реши правителството. Със същата мяркаще бъде подпомогнат и туристическият сектор - хотели и места за настаняване. Освен това ще се приложи ускорено включване в пазара на труда на бежанците от Украйна.

Запитвания от български работодатели с предложения за работа не липсват. Те са от всички сектори на икономиката - поясни зам.-министър Иван Кръстев. Той изрази и мнение, че украинските деца, пристигнали у нас, имат необходимост от бърза психологическа помощ от специалисти. Но и тя е на доброволни начала, става ясно от думите му. Агенцията на закрила на детето може да вземе официално отношение след получен вече статут на бежанец. Процедурата по приемане на украински деца в училище или детска градина също започва с установяване на правния статус. А дотогава - доброволците са сила.

Необходими са и ясни послания

„Никъде няма ясна информация как да уредим живота си тук, докато ужасът приключи“ – казват транзитно преминаващи бежанци.

„Държавата ни няма представител на границите – казва Иван Тошев от Националното сдружение на малкия и среден бизнес. И дава пример със страни като Норвегия, Швеция, Холандия, Германия, които имат свои пунктове със знаме, с хора, които раздават храна, помагат и насочват бягащите. – Ние нямаме. Хората идват от Украйна и тук не могат да се свържат с нас, защото нямат карти за мобилни телефони. Нямат пари, защото никой не обменя валутата им."

Тошев, заедно със свои колеги безвъзмездно помагат на бежанците с превоз, храна и подслон. Но не могат да изпратят сами хуманитарна помощ на хората, останали в Украйна. „Как да ги прекарам през границите. Трябва да има единен координационен център, който да помага за това и държавата трябва да бъде този център“ – категоричен е българинът.

Такъв ще заработи, но в Бургас до края на седмицата. Именно по българското Черноморие засега има най-голямо струпване на бягащи от войната. Единият областен кризисен център ще се намира в сградата на Морската гара, каза бургаският областен управител Стойко Танков:

"Целта му е на едно място да съберем всички институции, които имат отношение по приемането на бежанците от Украйна. Освен обслужването, ще се събира допълнително и хуманитарна помощ. Ще има и представители на Държавната агенция за бежанците, които засега издават по два дни в Бургас - сряда и четвъртък. Ние имаме желание да увеличим дните" - каза Стойко Танков и още веднъж призова министерства, агенции и държавни предприятия да предоставят почивните си бази по морето за настаняването на украински бежанци, Нещо, което БНР, БНТ и Софийският университет вече направиха. Апелира също Националният кризисен щаб да съдейства за пренасочване на бежанците от Черноморието към вътрешността на страната.

Ние, хората, сякаш изпреварихме с действията си българската държава – каза в интервю за Радио България фотографът Вера Гоцева, визирайки липсата на организационна и логистична административна подкрепа. А не сме ли именно ние, хората, тази държава!? Нали в подобни трудни времена се гради национален дух, гражданско общество и хуманно отношение към нуждаещия се. В подобни времена „всекидневието рязко става история“ - както пише писателят Георги Господинов. И дори държавата ни пак да изостава с адекватност, то е ясно едно - в усилията на нейните граждани се крие надеждата на хиляди хора, които днес бягат от своето вчера.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02