Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

35 години от откриването на първия у нас етнографски музей на градската култура

Къщата на Калиопа предлага романтична разходка в миналото на град Русе

Снимка: bulgarianhistory.org

Къщата на Калиопа е една от задължителните спирки на всеки, който иска да се докосне до миналото на крайдунавския ни град Русе, известен в миналото като „Малката Виена“. В емблематичната за Русе сграда, построена през 1864 година, се намира Музеят на градския бит. Някога тук се е помещавало консулството на Прусия. Днес, в сградата е подредена уникална колекция от мебели, съдове и аксесоари от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Посетителите на музея могат да видят как са живели заможните русенци в Следосвобожденска България. Горният етаж на сградата е покрит с великолепни стенописи, дело на австрийския художник Карл де Шауерсберг. Представена е и типична за тази епоха гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с внесени от Виена великолепни мебели. Интерес будят и колекциите от модерното европейско градско облекло, накити и други аксесоари, както и красивите прибори от сребро и порцелан. В една от стаите е изложен първият роял, внесен в България.

Къщата на Калиопа си има и легенда, свързана с една забранена любов между управителя на Дунавския вилает Мидхад паша и съпругата на пруския консул Катерина Калиш. За нея и съкровищата, които пази днешния Музей на градския бит разказва публикацията „Къщата на Калиопа в Русе пази градски легенди и уникален интериор“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Поверието описва св. Петър като суров и стриктен старец, а св. Павел – справедлив, но по-сговорчив

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В народната ни традиция той символизира възхода на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден съвпада с периода..

публикувано на 29.06.22 в 05:05

Празнуваме българския фолклор на 22 юни

Денят на българския фолклор – 22 юни, по традиция ще бъде отбелязан с концерт-спектакъл "Време за фолклор“ – постановка и режисура Асен Павлов, основател на ансамбъл "Чинари" . Негова е и идеята за учредяването на празника, честван за пръв път..

публикувано на 22.06.22 в 09:25
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Джон Атанасов – бащата на електронния компютър

„Българинът – баща на електронния компютър“ така е известен в бащината си родина Джон Винсънт Атанасов , роден на 4 октомври 1903 година в Хамилтън, САЩ. Професионалната кариера на новатора, роден в семейството на българин и ирландка, започва в Щатския..

публикувано на 15.06.22 в 17:03