Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 години от откриването на първия у нас етнографски музей на градската култура

Къщата на Калиопа предлага романтична разходка в миналото на град Русе

Снимка: bulgarianhistory.org

Къщата на Калиопа е една от задължителните спирки на всеки, който иска да се докосне до миналото на крайдунавския ни град Русе, известен в миналото като „Малката Виена“. В емблематичната за Русе сграда, построена през 1864 година, се намира Музеят на градския бит. Някога тук се е помещавало консулството на Прусия. Днес, в сградата е подредена уникална колекция от мебели, съдове и аксесоари от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Посетителите на музея могат да видят как са живели заможните русенци в Следосвобожденска България. Горният етаж на сградата е покрит с великолепни стенописи, дело на австрийския художник Карл де Шауерсберг. Представена е и типична за тази епоха гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с внесени от Виена великолепни мебели. Интерес будят и колекциите от модерното европейско градско облекло, накити и други аксесоари, както и красивите прибори от сребро и порцелан. В една от стаите е изложен първият роял, внесен в България.

Къщата на Калиопа си има и легенда, свързана с една забранена любов между управителя на Дунавския вилает Мидхад паша и съпругата на пруския консул Катерина Калиш. За нея и съкровищата, които пази днешния Музей на градския бит разказва публикацията „Къщата на Калиопа в Русе пази градски легенди и уникален интериор“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10