Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър: България да се превърне от консуматор в доставчик на сигурност

Драгомир Заков
Снимка: БГНЕС

Ако обстоятелствата го налагат, България ще трябва сериозно да работи със съюзниците си от НАТО, заяви военният министър Драгомир Заков след извънредната среща на НАТО. „Няма как да запълним дефицити, без да работим със съюзниците ни от НАТО на наша територия”, подчерта той. Драгомир Заков определи като „критично” положението във Военно-въздушните ни сили и добави, че в дългосрочен план България ще трябва да се превърне от консуматор в доставчик на сигурност. 

Министърът не изключи възможността страната ни да поиска засилване на присъствието на Алианса в случай на задълбочаване на конфликта в Украйна. „Ако кризата се развие и директно заплаши България, има разписани мерки за сериозно присъствие на територията ни”, каза той. По думите му, в момента разчитаме на бойна група с мултинационален елемент, водена от страната ни и под контрола на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. Скоро ще бъдат оповестени заявки за включване към бойната група от редица държави, съобщи министърът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тамбурата, гъдулката и кавалът скоро може да изчезнат от сцените

Традиционни народни инструменти, сред които тамбура, гъдулка и кавал, до 10-15 години ще изчезнат от българските сцени, ако не бъде обърнато внимание на изпълнителите на фолклорна музика. Това показва анализ от теренно проучване на Българската..

публикувано на 29.09.24 в 16:35

МВнР препоръчва на гражданите да не пътуват до Израел

Пътуванията до Израел и пребиваването в страната да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветват от Министерството на външните работи на интернет страницата си. Всички граждани, пристигащи и напускащи Израел чрез летище..

публикувано на 29.09.24 в 14:38

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53