Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата в системата на социалните услуги цели да гарантира равен достъп до системата за подпомагане

Снимка: rousse.info

На откриването на регионален форум, посветен на социалните политики в община Русе, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков посочи, че реформата в системата на социалните услуги е сред най-важните приоритети на Министерството. В основата на реформата е гарантирането на равен достъп до социални услуги, отговарящи на индивидуалните потребности на хората.

На форума, министър Гьоков посочи, че страната ни може да окаже подкрепа на всички пристигащи украински майки и деца, а тези, които остават на територията ни, могат да се възползват от предоставянето на обществени услуги и други социални мерки. Увеличението на бюджета за държавно финансиране на социални услуги за 2022 г. е близо 112 млн. лв., съобщи зам. -министърът Иван Кръстев. Отделно в националния План за възстановяване и устойчивост се предвиждат 753 млн. лв. за реформиране на услугите за възрастни хора. С тези средства се планира да се създадат 125 социални услуги за резидентна грижа и 125 подкрепящи и специлизирани консултативни услуги за 7500 хора с увреждания. Предвижда се и реновиране и оборудване на 82 Домове за стари хора за 5598 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23