Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на благата вест – 25 март

Снимка: архив

След две години на ограничения и забрани около пандемията, протестиращи, гневни или притихнали пред ужасяващите новини за войната в Украйна, днес повече от всякога имаме необходимост от духовните си устои. И сякаш повече от всякога осъзнаваме колко сме свързани всички, независимо в коя точка на планетата се намираме, какъв е статусът ни в обществото, дали сме вярващи или атеисти. Така са „оцветени“ нашите празници през последните години, така отбелязваме и Благовещение  – деня, в който Архангел Гавраил благовестил на Дева Мария, че ще роди Спасителя.

Този празник се нарежда сред най-светлите дати и се почита от всички основни християнски деноминации.  Приема се и като ден на майката и майчинството. Благовещение е още един повод да разтворим сърцата си и да покажем съпричастност към децата без родители, към страдащите и бедните, към хората, принудени да напуснат родината си. В българските православни храмове на този ден по традиция звучат песнопения в прослава на пресветата Дева Мария. С възхвала, благодарност и поклон към Божията майка, се отправят молитви за спасение, за избавление от „всякакви съвети на лукавия“, за здраве и благоденствие, мир и любов между човеците.

Взбранной воеводе

В нашия фолклорен календар празникът се нарича Благовец, посветен е на пролетта, с нейната пречистваща, възраждаща и непобедима сила да възцари новото начало. Всички знаем поверието, че на този ден кукувицата съобщава за идването на  пролетта, че всеки трябва да е сит и да има пара в джоба си, защото е важно „как ще те закука кукувицата“. 

Народът ни вярвал, че на Благовец мечката се събужда от зимния си сън, за пръв път плъзват и змиите. И до днес в някои селища (а те стават все повече) се пресъздава обредното обикаляне на къщата и двора. Участниците са предимно жени и деца, които тракат с всякакви метални предмети и плашат влечуги и вредители: “Бягайте змии и гущери, да дойде Благовец!“. Или: „Бягайте мишки, смоци, змии, нек’ ни дойде благо жито!“ Прието е рано сутринта на Благовец да се изхвърлят навън боклуците, събрани от пролетното почистване. Пали се огън, който прескачат всички, като се стараят добре да опушат босите си крака – вярва се, че това предпазва от змийски ухапвания през лятото. Иманярите също са замесени в празника. Казват, че на този ден заровените съкровища излъчват син пламък. Това е повод за много шеги с търсачите на съкровища. Отново на Благовец пчеларите пускат пчелите, за да е сладък (благ) медът. А на трапезата трябва да има риба, обредна пита и мед.

Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30