Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Многолюдно шествие в София подкрепи мира

ЕС очаква изходът от войната в Украйна да се реши в следващите 2 седмици

Снимка: Ани Петрова

След 7 часа разговори, от които 3 с президента на САЩ Джо Байдън и един с украинския президент Володимир Зеленски, европейските лидери обещаха повече военна, хуманитарна и икономическа помощ на Киев, но не наложиха нови санкции срещу Русия. ЕС и САЩ изразиха обща готовност за допълнителни санкции срещу Русия и Беларус и да предотвратят опити вече наложенитге ограничения, да бъдат нарушени. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Санкции се налагат като реакция на нещо. Ако наложим нови санкции сега, когато ситуацията е без промяна, каква ще е следващата ни стъпка", поясни премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.  

Върховният представител за външната политика Жозеп Борел каза, че сега най-важна е военната помощ за Украйна, "защото следващите 2 седмици ще решат коя страна ще спечели войната".

България е с нас, заяви Зеленски в изказването си. За първи път от началото на войната той изброи по имена държавите, които подкрепят украинската кауза и тези, които в различна степен са резервирани към нея. 

Премиерът Кирил Петков е изразил пред съвета позицията на страната, че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към непровокираната руска агресия. Приоритет за България е предоставянето на необходимата хуманитарна помощ и безпрепятствен достъп на бягащите от войната до безопасни дестинации. София ще е домакин на 28 март на среща на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО в Югоизточна Европа, съобщи Петков.  

Руското министерство на отбраната обеща да отвори хуманитарен коридор за излизане на чуждите кораби от украинските пристанища. Руските сили притискат блокираните защитници на Мариупол и боевете вече се водят в централната част на града.  


Шествие в подкрепа на Украйна и на евроатлантическата ориентация на България премина по централния софийски булевард „Цар Освободител“. Носещите украински и български знамена за кратко блокираха ключовото кръстовище „Орлов мост“ в столицата.

Дошлите се обявиха за спиране на войната. На протеста се чуха и искания за нов трибунал в Хага, в който Владимир Путин да бъде съден, съобщи репортерът на БНР Добромир Видев.

Шествието приключи с минута мълчание и запалени светлини от мобилните телефони в памет на загиналите във войната в Украйна.

Снимки и видео: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42