Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Новините за инвазията в Украйна, като че ли изместиха на заден план опасенията, свързани с разпространението на Covid-19 по света. Но инфекцията продължава да напомня за себе си. МВнР препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Но ако това все пак ви се налага, трябва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Чехия отмени свързаните с Covid-19 мерки при пътуване до страната. Считано от 18 март т.г. всички ограничения във връзка със заразата, както и свързаните с тях карантинни мерки след пристигане в страната, отпаднаха за гражданите, пристигащи от България или от друга държава членка на Европейския съюз.

Нидерландия отмени ковид мерките при влизане в страната. Считано от 23 март отпаднаха всички ограничения, свързани с Covid-19, като задължението пътниците да представят отрицателен тест, доказателство за ваксинация или за преболедуване. Отпадат и свързаните с тях карантинни мерки след пристигане в Нидерландия. Новата заповед важи за граждани, пътуващи от България или от друга държава членка на Европейския съюз или на Шенгенското пространство.

Канада обяви, че от 1 април напълно ваксинираните пътници вече няма да трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за Covid-19 преди влизане в страната по въздух, суша или вода.

Финландия премахна ограниченията за български граждани. Преди дни властите актуализираха режима за пътуване до страната в условия на коронавирус. До 10 април включително, отпадат ограниченията за граждани, пристигащи от държави членки на Шенген и на ЕС, в т.ч. и на България.

Молдова премахна ограниченията за влизане в страната във връзка с пандемията, считано от 16 март.  От тази дата отпаднаха изискванията за представяне на зелен Covid-19 сертификат за влизане в Молдова. За момента остават в сила изискванията за носене на защитна маска в обществения транспорт, в медицинските заведения, аптеките и търговските обекти.

Тайланд актуализира режима на влизане в страната в условия на пандемия. Считано от 1 април отпада изискването за чуждестранните граждани да се тестват преди заминаването за Тайланд. Но остават в сила необходимостта от два теста за пътниците - PCR тест при пристигането в Тайланд и антигенният тест на петия ден на престоя.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05