Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Започва нов кръг преговори между Украйна и Русия за прекратяване на огъня

Снимка: Reuters

За 10,30 ч. в Истанбул е насрочен нов кръг преговори между Русия и Украйна, които се очаква да продължат два дни.Най-амбициозната цел на украинския екип е да бъде договорено прекратяване на огъня. Външният министър Дмитро Кулеба очерта червените линии:„Няма да търгуваме с хора, територии и суверенитет“. По-рано в интервю за опозиционни руски медии Володимир Зеленски допусна Украйна да обяви неутралитет, вместо да кандидатства за членство в НАТО. В такъв случай сигурността ѝ трябва да бъде гарантирана от трети страни, а споразумението с Русия одобрено на референдум.

Във видеообръщение от тази нощ Володимир Зеленски съобщи, че украинските военни си връщат контрола в района на столицата Киев.Той обаче предупреди, че Мариупол остава блокиран от руските сили, които вчера не са позволили създаването на нито един хуманитарен коридор.Украинският президент подчерта, че санкциите срещу Москва не трябва да остават пасивни и да ѝ позволят да заобикаля ограниченията.Украйна твърди, че най-малко 5000 са жертвите от руската обсада на стратегическото пристанище. а

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Пи Би Ес (PBS), че Русия ще прибегне до използване на ядрено оръжие единствено в случай на „заплаха за съществуването“ на страната, а не в резултат на конфликта с Украйна.„Русия не се съмнява, че задачите на специалната военна операция в Украйна ще бъдат изпълнени“, каза още той.Външният министър Сергей Лавров определи като „контрапродуктивно“ Владимир Путин да се среща с Володимир Зеленски преди двете страни да се доближат до съгласие по ключовите въпроси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30