Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за българите в чужбина ще има водеща роля за административен контакт с общностите ни зад граница

Зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова
Снимка: БГНЕС

Решението Агенцията за българите в чужбина да бъде интегрирана към Министерството на външните работи с ранг на Изпълнителна агенция, е записано в коалиционното споразумение между четирите управляващи в момента партии, още преди съставляват настоящото правителство. „Идеята е Агенцията да бъде по-интегрирана оперативна част от работата на нашите дипломатически представителства зад граница, а от друга страна - да се улесни комуникацията с българските общности зад граница и чисто технически дори, да бъдем една идея по-близо до българите по света“ – посочи зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова в интервю за програма „Христо Ботев“ на БНР.

По думите й, консулските служби са едни от най-работещите, но и едни от най- критикуваните в държавната администрация, затова част от тяхната дейност трябва най-бързо да премине в онлайн среда. Например, услугите свързани със процеса по издаване на визи и запазването на часове за физически прием на документи, могат  изцяло да преминат дигитално.

Експерти на Министерството ще систематизират най-използваните от българите в чужбина административни услуги, които могат да бъдат извършвани онлайн. „Проблемът не може да бъде решаван едностранчиво и в тази връзка МВнР работи съвместно с Министерството на електронното управление“ – казва зам.-министър Петрова.

Администрацията у нас предстои също да се адаптира към нуждите на идващите от чужбина българи. На тях ще им е нужно по-бързо да се валидират издадени от чужди държави документи, като дипломи или удостоверения за трудов стаж, които да се използват в страната ни.

Не искаме да се гледа на сънародниците ни по света, като на хора, избягали от България, по-скоро те са важен ресурс за имиджа на страната и за изграждане на връзки, уточни Петрова. МВнР се стреми да приеме точни ясни и целенасочени политики спрямо българите зад граница, като същевременно ползва опита на дипломатически представителства на страни като Полша, Румъния, Албания и Хърватия в работата им с общности зад граница, поясни зам.- министър Велислава Петрова.

Съставил: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работата в Бундестага ми позволи да натрупам много полезен опит

Животът зад граница не е нещо необичайно за сънародника ни Марин Йотов. Спокойно можем да кажем, че той е един своеобразен гражданин на света, тъй като за своите 34 години вече е живял в няколко европейски столици. В момента живее и работи в..

публикувано на 19.08.24 в 08:45

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48