Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите от диаспората ще имат право да учат в България по общия ред

Снимка: БГНЕС

Образователното министерство ще внесе законови предложения за улесняване на украинските студенти в България, каза пред парламентарната комисия за българите в чужбина министър Николай Денков.

Промените ще важат и за кандидат-студентите от още 6 държави с българска диаспора, като Северна Македония, Молдова, Албания, Сърбия. Проблемът е, че като чужди граждани те не могат да се възползват от възможностите за прием по общия ред за български студенти, поясни Денков. Изравняването на правата на кандидат студентите от диаспората с българските им връстници „е оправдано, защото отговаря на българските национални интереси и не създава специални привилегии", подчерта министърът.

2000 са обявените места тази година за прием на студенти от диаспората. 1000 са за Украйна, обяви Денков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20