Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Походът на книгите тръгна от центъра на София

От емблематичния площад „Славейков“, пред Софийската градска библиотека, в Международния ден на книгата 2 април, беше дадено началото на кампанията "Походът на книгите". Датата е избрана от международната общност в знак на признание към любимия детски автор Ханс Кристиан Андерсен, който е роден на 2 април.

Инициативата в България е част от мисията на Асоциация "Българска книга" в подкрепа на грамотността, културата и образованието. Кампанията за насърчаване на детското четене продължава през целия месец под различни форми, близки до детските възприятия.

Празника на книгата отбелязаха и много български градове, където малчуганите участваха в „маратон на четенето“, а известни личности им прочетоха любими откъси от детските книги.

До края на кампанията 23 април, на децата ще четат още еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова - патрон на събитието, председателят на Народното събрание Никола Минчев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Росица Кирова, председателят на парламентарната комисия „Образование и наука“ Ирена Анастасова и др.

Към каузата се присъединяват и знакови български журналисти и кметове на общини и населени места, като списъкът на желаещите да участват продължава да расте. Всички те, на живо или онлайн, ще четат на децата в училищата и детските градини откъси любими свои творби, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40