Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Аржентина подготвят нови споразумения за сътрудничество

Два български и два аржентински града ще се побратимят

Снимка: архив

Периодът 2021-2022 година e важен за България и Аржентина, защото бележи 90 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, посочи посланикът на Аржентина у нас, Н.Пр. Алфредо Атанасов. Преди броени дни той организира среща с приятели на двете държави, на която припомни традиционно добрите връзки, но бяха набелязани и нови насоки в развитието им.

Аржентина и България са подписали 15 споразумения за сътрудничество в различни сфери - между търговските камари на двете страни, в отбраната, туризма и спорта, за взаимно насърчаване на инвестициите, в областта културата, образованието и технологиите, споразумение за мирно използване на ядрената енергия и др. Важна роля играят действащите в България споразумения между Южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР, в който членува Аржентина и Евросъюза. На фона на войната в Украйна и очаквания недостиг на хранителни продукти, Аржентина може да повиши износа на храни за ЕС, подчерта посланик Атанасов. 

Той посочи, че се подготвят нови споразумения за сътрудничество в земеделието, за подпомагане на малкия и среден бизнес, за социално осигуряване, за признаване на научните степени. На 7 февруари т. г. в София беше подновена и спогодбата за сътрудничество и съвместна работа между антарктически експедиции на двете страни. 

Предстои и побратимяването между два български и два аржентински града – посочи посланик Атанасов по повод важните предстоящи събития, които да бъдат поредна крачка към взаимното опознаване на двете страни. 

Н.Пр. Алфредо Атанасов

“На 5 април ще подпишем договора за побратимяване между град Раковски и град Лухан в Аржентина. Двата града ще се побратимят защото има много теми, които ги обединяват от сферата на икономиката, културата, образованието, а също така и религията. В град Раковски се намира най-многобройната католическа общност в България. Много скоро ще подпишем и друг договор за побратимяване - между българския Русе и Берисо в Аржентина. Това са два града, разположени на речен бряг и има много въпроси, по които да обменят опит. В Берисо има много голяма българска общност. Моят дядо, например, е живял в Берисо след като е имигрирал от България. Българите там е наистина са много дейни.“   

Приносът на голямата българска диаспора в Аржентина за отношенията между двете държави   

“Наличието на толкова голям брой споразумения между Аржентина и България показва нивото на свързаност между двете страни. Трябва да се запитаме, защо Аржентина е сред първите страни установили дипломатически отношения с България преди 90 години. Мисля, че голяма роля за напредъка в тази насока имат българите, емигрирали в Аржентина, които са сформирали групи, общности и асоциации, които продължават да са много активни дори днес. Много от тези българи са от трето или четвърто поколение, но поддържат връзки и пазят спомените свързани с България” – посочи посланик Алфредо Атанасов пред Радио България.  

Флоренсия Лопес Албаран Кочеф

Той спомена конкурса Кралица на Имигрантите, организиран в Аржентина, който този година е бил спечелен от българка -Флоренсия Лопес Албаран Кочеф. Тази кралица на красотата ще има за задача да обикаля Аржентина и да разказва за културата, историята и традициите на своята родина, България.

По време на събитието, посветено на българо-аржентинското сътрудничество в София, беше засегнат и въпроса за Малвинските острови, които след Брекзит вече се считат като отвъдморска територия принадлежаща на Великобритания, а не на ЕС. Този факт, според посланика, поставя дебата за Малвинските острови в съвсем нов контекст. Присъстващите имаха възможност да подпишат декларация от името на българската Група по въпроса за Малвините, с която Аржентина отправя апел към международната общност за преразглеждането на казуса и решаването му по пътя на диалога. Припомняме, че  българската Група по въпроса за Малвините  е основана през 2012 г. от университетски преподаватели, интелектуалци, журналисти. 

Снимки: архив, Мари Каналян, berisso.gob.ar



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37