Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърти път се провежда автомобилната обиколка на Витоша

Снимка: Classic Vitosha Trophy

В София ще се проведе четвъртото издание на обиколката на планината Витоша с ретро и класически автомобили - Classic Vitosha Trophy. Състезанието в събота и неделя е по модел на подобни събития в Германия, Австрия, Швейцария, разказа за БНР Данаил Пенчев, организатор на проявата. Той уточни, че не става дума за рали, а за надпревара на автомобили, които се движат по пътната мрежа, но в състезателно темпо, с помощта на предварително направена от организаторите пътна книга. Те трябва да стигнат от една точка до друга не най-бързо, а за точно определено време, спазвайки всички пътни ограничения, определени от закона по маршрута, който за втори път ще бъде с обща дължина от 300 километра. В състезанието са заявили участие екипите на 50 автомобила, произведени до 2000 година.

„Най-старият ретро автомобил, които ще видим е от 1928 година“ – каза Данаил Пенчев. Предвидени са различни изпитания за участниците като зареждане на точно количество бензин, паркиране, маневриране, прецизно шофиране и спиране, а за победата е важно да се получат най-малко наказателни точки. За любителите на високите скорости ще има и скоростно състезание, което ще се проведе на самолетна писта извън населените места в полите на Витоша. Пълната програма на Classic Vitosha Trophy е поместена на ФБ страницата на събитието. Съорганизатор е столичният район „Витоша“, по чиято територия ще премине голяма част от маршрута.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъбът в центъра на селото, който е на над 550 години

Жителите на село Величка се гордеят със своите два дъба столетници

Няма жител на село Величка (Североизточна България), който да не знае за двата вековни дъба, превърнали се в част от природното наследство на населеното им място. Дърветата са от вида Quercus spp. През 1990 г. те са оградени и са им поставени табели,..

публикувано на 13.10.24 в 10:05

Глиган албинос постави началото на ловния сезон в Родопите

Край село Любча в родопската община Доспат е бил отстрелян уникален екземпляр – глиган албинос. Невероятният улов се случил още в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Става дума за тригодишен мъжки екземпляр, който е..

публикувано на 13.10.24 в 09:10

Слънчева неделя с температури до 23 градуса

В неделя ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще бъде почти тихо. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София 7°, а..

публикувано на 12.10.24 в 18:30