Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеното яйце – символ на Възкресението

Снимка: БГНЕС

По традиция на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Както знаем, първото винаги трябва да е червено – според богословите този цвят е символ на Христовите мъки на кръста и Христовото Възкресение.

Някои от песнопенията, които звучат в българските православни храмове на Велики четвъртък, се изпълняват само на този ден. Сред тях е „Разбойника благоразумнаго”, посветено на разбойника, разпнат заедно с Христос и покаял се за своите грехове. Виждайки истинското му покаяние, Божият син казва: „Днес ти ще бъдеш с мен в Рая”.

Песнопението „Разбойника благоразумнаго“, чиято музика е написана от Петър Динев, е особено популярно в изпълнението на великия български бас Борис Христов и хора при храм „Св. Александър Невски“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15