Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сектор промишлено птицевъдство е изправен пред фалит заради цената на фуражите

Готвят протест заради нехайството на държавата

Снимка: pixabay

Има проблем в комуникацията с държавата, който не е ясно на какво се дължи, но изглежда много притеснителен. Така браншовата организация на птицевъдите в България определя натрупаните с годините проблеми в сектора и именно заради липсата на диалог е принудена да обяви исканията си на протест, още преди Великденските празници. Причината е в безпрецедентно високите цени на фуражите, които правят невъзможно оцеляването на птицевъдните стопанства. Освен това щетите, които нанесе пандемията върху сектора са изключително сериозни, за миналата година птицевъдите отчетоха над 80 млн. лева загуби и то само от първично произведената селскостопанска продукция. Страхуват се, че тази година щетите им ще са още по-големи, защото сега освен пандемията, се наслагва и усложнена обстановка в Украйна. „Трябваше аграрният сектор да получи поне 40 млн. лв. и да бъде включен в Ковид мерките, но до момента няма такова решение и исканията ни не се взимат под внимание. Вече сме песимисти, че държавата нещо ще предприеме“ – казва Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство в интервю за БНР Благоевград и подчертава, че продажната цена е много по-ниска от себестойността на продукцията им.

„От началото на 2020г. ние не сме подпомагани по никакъв начин, по нито една Ковид мярка, въпреки че всяка година се отпуска сериозен бюджет за това. Ние като бранш сме най-големият консуматор на пшеница, царевица, слънчоглед. Сега, ако не се вдигнат цените на производителите, не виждам как бихме оцелели. Но цената при нас е коренно различна от тази при търговците. При производителите тя се вдига много бавно, за сметка на цените на фуражите, които бележат рекорди. В търговските вериги за Великден няма да има голямо увеличение, защото партидите са договорени предварително, но се надявам увеличението при производителите да е с около 30-40 %, за да можем да оцелеем на пазара в кризата“.

Вече близо година птицевъдите не срещат разбиране в лицето на държавата. Очаквали работещи решения още от служебния кабинет, но и там не срещнали никаква подкрепа. Още по-голямо било разочарованието, когато стигнали до известно разбирателство с ресорния министър за актуализации в бюджета, но били препратени към Министерството на финансите. От там обаче ги върнали с аргумента, че квотите им за срещи със земеделци вече са се изчерпали. „Смятаме, че търпяхме достатъчно дълго и това отношение към нашия сектор е недопустимо, казва Даниел Божанков. Според него и колегите му, цялата концепция в земеделието е сбъркана, тъй като огромна част от средствата отиват в зърнопроизводителите, а така е повече от 10 години.

„Сходни са проблемите и на свиневъдите, затова ние – животновъдите трябва да се обединим около нова концепция, нова стратегия в нашия бранш, която да е за повече от 10 години напред и ние като представители на един и същи бранш да я отстояваме, независимо кой ще бъде на власт и кой ще е ресорният министър“.

Именно заради системно пренебрегваните наболели проблеми от страна на държавата, птицевъдите и свиневъдите се готвят за съвместени протестни действия и да приложат и неподчинение.

„Ние, земеделците, никога не сме били крайни в отношението си към държавата, но имаме няколко идеи – протестът ще започне в София, но очакваме, че отново няма да вземат на сериозно проблемите ни, затова сме готови да протестираме по-дълго време, ако се наложи ще затворим и някоя пътна артерия. Готови сме да стигнем до там, че да затворим и някоя държавна граница“ – заканват се от Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Съставил Гергана Манчева

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06