Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев няма да уволни началника на НСО Емил Тонев

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев няма да освободи началника на Националната служба за отбрана Емил Тонев, какъвто призив отправи вчера кабинетът заради предадените на прокуратурата видеозаписи от входовете на Министерския съвет без знанието на премиера. Той изтъкна, че според закона инициативата за подобни кадрови промени принадлежи на държавния глава, а не на правителството. “Те нямат правомощия да ми предлагат каквото и да било, мотивите са повърхностни и несъстоятелни”, коментира президентът. Междувременно началникът на НСО Емил Тонев излезе с официално изявление, в което се казва, че Националната служба за охрана и нейните служители винаги са спазвали принципа за деполитизация.

Румен Радев каза още, че очаква от правителството да се придържа към декларацията на парламента за Република Северна Македония и откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС. Той призова външнополитическите съветници на министър-председателя да не класифицират българското население в югозападната ни съседка като малцинство.

Държавният глава определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30