Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флагманът на руския черноморски флот, крайцерът „Москва“ потъна

Ракетният крайцер „Москва” захожда в пристанището в Севастопол, 16 ноември 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Руското министерство на отбраната съобщи, че крайцерът „Москва”, на борда на който имаше експлозия и пожар, е потънал преди полунощ при буксиране към Севастопол. Според Москва причината е силна буря и повредите по корпуса. Крайцерът осигуряваше противовъздушната защита за южния фланг на руското настъпление в Украйна. Още на 13 април вечерта властите в Киев съобщиха, че плавателният съд е бил поразен от две украински ракети „Нептун”. Информацията не беше потвърдена от руска страна. След новината за потъването са нанесени ракетни удари по украинската столица Киев.

Неуспехите на Русия в инвазията срещу Украйна могат да накарат президента Владимир Путин да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред студенти в Технологичния институт на Джорджия. 

Ние издържахме вече 50 дни, въпреки че окупаторите ни даваха максимум пет, коментира украинският президент Володимир Зеленски. Руските сили изграждат отбранителни линии в Херсонска област и настъпват в Донецка и Луганска. За последните 24 часа украинците съобщават, че са отразили 9 атаки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52