Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флагманът на руския черноморски флот, крайцерът „Москва“ потъна

Ракетният крайцер „Москва” захожда в пристанището в Севастопол, 16 ноември 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Руското министерство на отбраната съобщи, че крайцерът „Москва”, на борда на който имаше експлозия и пожар, е потънал преди полунощ при буксиране към Севастопол. Според Москва причината е силна буря и повредите по корпуса. Крайцерът осигуряваше противовъздушната защита за южния фланг на руското настъпление в Украйна. Още на 13 април вечерта властите в Киев съобщиха, че плавателният съд е бил поразен от две украински ракети „Нептун”. Информацията не беше потвърдена от руска страна. След новината за потъването са нанесени ракетни удари по украинската столица Киев.

Неуспехите на Русия в инвазията срещу Украйна могат да накарат президента Владимир Путин да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред студенти в Технологичния институт на Джорджия. 

Ние издържахме вече 50 дни, въпреки че окупаторите ни даваха максимум пет, коментира украинският президент Володимир Зеленски. Руските сили изграждат отбранителни линии в Херсонска област и настъпват в Донецка и Луганска. За последните 24 часа украинците съобщават, че са отразили 9 атаки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35