Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянната експозиция на Градската галерия в Пловдив отново отваря врати

Четири години продължи реновирането на най-големия извънстоличен музей за изобразително изкуство в България

Снимка: Градска Художествена Галерия - Пловдив

Градска художествена галерия на Пловдив включва пет експозиционни къщи, разположени на различни места в Стария град. Най-старата и голяма сред тях е сградата на някогашната Областна девическа гимназия на ул. Съборна, която съхранява т.нар. Постоянна експозиция на галерията. Проектирана е през 1881 г. от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер, който участва в Руско-турската война през 1877-1878 година, след която се установява в Пловдив. От 1886 г. той заема длъжността на градски инженер, като остава на този пост до смъртта си през 1914.

“Това е човекът, който най-много е допринесъл за облика на Пловдив днес”- казва настоящият директор на Художествената галерия Красимир Линков. Преди четири години по решение на Общинския съвет започва най-голямата и мащабна реставрация на сградата. Проектът е възложен на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, а от общинския бюджет са заделени  близо 1 382 000 лв.. Допълнително 500 000 лв. са отделени за цялостното преустройство на дворното пространство около самата къща, към която е присъединен друг общински имот, с което за първи път се осигурява и автомобилен достъп до мястото, обяснява архитект Петко Костадинов пред БНР. Лично той работи по проекта за реновиране на мястото от 2014 г. и днес признава, че това е била най-трудната за техническо изпълнение професионална задача в 45-годишната му практика на архитект. “Това е едно велико строително произведение на 140 години, създадено от голям архитект и нашата основна задача беше в максимална степен да запазим автентичността й с всички детайли”- казва арх. Костадинов.

Истинско предизвикателство за екипа му е било дворното място, което е изцяло ново като решение. То е изградено така, че да се превърне във фон, който разкрива в максимална степен прелестта на сградата. “Пространството е един площад, на който вече се събират много млади хора и вярвам, че ще стане притегателно място за Пловдив”, казва архитектът.

Другото достойнство на проекта е, че след обновяването на сградата изложбеното пространство на галерията се е удвоило.

От днес в просторните зали са изложени в пълния си блясък 300-те произведения от постоянната колекция на галерията. Те представят най-доброто от българското изобразително изкуство от епохата на Възраждането до наши дни. 

За най-малките е обособена специална зала на първия етаж, в която ще се организират образователни занимания в областта на изобразителното изкуство. Изграден е и достъп за хора с увреждания, което в Стария град все още е изключение, а не практика. 

Новост е и изготвеният видео-пътеводител, който ще показва на посетители различни произведения на представените художници, които се намират в други галерии из страната, включително и на други места в Пловдив. “Така ще разширим погледа не само върху отделните художници и изобразителното изкуството като цяло, но върху мястото на българското изкуство в Европа”- казва Красимир Линков. Следващата стъпка е да бъдат показани тенденциите в България през годините и те да бъдат съпоставени със събитията по същото време в Европа.

“На фона на всичко това много по-ясно може да се отчете какъв е българският принос в световното изобразително изкуство”- уточнява директорът на Градската художествена галерия в Пловдив. И с гордост казва, че от днес отваря отново врати една съвременна галерия, която отговаря на всички съвременни стандарти.

Текст: Весела Кръстева /по репортаж на Веселина Пеева, БНР-Пловдив/

Снимки: Градска Художествена Галерия - Пловдив, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15