Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е приютила над 87 000 украински граждани

Бежанци от Украйна във Варна - 1 март 2022
Снимка: Румен Сарандев

От началото на войната в Украйна, през България са преминали 185 055 украинци. Според статистиката на информационния портал „България за Украйна“, страната ни е приютила 87 439 украински граждани, от които 25 000 са деца. Регистрираните за временна закрила 74 397, като 51 291 са настанени.

От справката на сайта става ясно също, че България е на второ място в Европа по процент регистрирани за временна закрила украински бежанци, на база общ брой престояващи в страната. В последните дни по североизточните ни гранични пунктове отчитат съществено увеличение в броя на хората, решили да останат в България. Така например, на ГКПП-Дуранкулак ръстът на пристигащите украински граждани се е увеличил с 200%. След удара срещу жп гарата в Краматорск напускащите Украйна вече се насочват предимно към автобусите. Затова на ГКПП-Дуранкулак вече е разпределен допълнителен персонал от БЧК, доброволци и МВР, които регистрират пристигащите. От друга страна, засиленият приток на бягащи от войната е и заради украински туроператорски фирми, които подлъгват хората и им обещават, че ще бъдат настанени в български хотели. Съществуват данни и за хотели на наша територия, които са включени в схемата. Хората, които пристигат по този начин, плащат суми в евро на туроператорски фирми и реално се озовават в България без осигурено настаняване.

Затова властите ни призовават, в случай на установени нередности, гражданите да сигнализират на горещата денонощна линия 02 9055555.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05