Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Лазаровден

Снимка: архив

Православната ни църква днес отбелязва чудотворното възкресение на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Приживе Лазар и сестрите му Марта и Мария често приемали в дома си Божия син. Веднъж, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял тежко. Иисус Христос, който научил за болестта му се забавил съвсем умишлено и когато пристигнал заварил всички да оплакват починалия. Марта и Мария го укорили, че не е предотвратил смъртта му, а той им отвърнал: “Аз съм възкресението и животът. Който вярва в мен, и да умре, ще оживее.” След тези думи той отишъл на гроба на своя приятел Лазар и го повикал. За учудване на всички, които присъствали, Лазар се изправил. 

Възкресението на Лазар всъщност символично предвещава Възкресението на Спасителя, което предстои в края на Страстната седмица. Лазаровден е подвижен празник, който чества се в съботата преди Вход Господен Йерусалим, познат у нас като Цветница. Той е предвестник на пролетта, събуждането на природата и възраждането на новия живот. 

На този ден Българската православна църквата отбелязва и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 година.

В народната традиция, на Лазаровден от ранни зори в селата излизат лазарките – момичета, облечени в невестини дрехи, които ходят от къща на къща и изпълняват ритуали  с наричания за любов, женитба, здраве и плодородие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56