Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Битоля откриха български културен център

В Битоля откриха български Културен център "Иван Михайлов" Снимка: Пресцентър на президентството

Българският премиер Кирил Петков и външният министър Теодора Гнечовска се срещнаха с македонския външен министър Буяр Османи. Това стана след откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля. На откриването не е присъствал нито един представител на македонските власти, предаде БГНЕС.

Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания "български фашисти", от крайно леви протестиращи и Битолския митрополит Петър.

Темата за Северна Македония не трябва да се използва за вътрешнополитически цели, коментира премиерът Петков, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и депутатите от управляващите партии и опозицията откриха центъра.

Президентът Илияна Йтова разговаря с българския журналист от Северна Македония Владимир Перев

"Всички български институции са представени, всички политически партии. Това е жива картина на националния консенсус по отношение на нашата позиция за еврочленството на Северна Македония", подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова и добави, че България не е променила позицията си за диалога със Скопие и е важно македонските власти да изпълнят поетите ангажименти.

"Важно е за нас да знаем, че ние не сме изоставени, че някой е дошъл тук да не види, да питам как сме. Да каже, че поне гражданските и националните ни права ще бъдат защитени", каза македонският журналист и българин Владо Перев.
Снимки: Пресцентър на президентството

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български..

публикувано на 25.04.24 в 15:24

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05