Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на Софийския университет спечели най-престижното състезание по право в света

Снимка: pixabay

На фона на новината за значителни проблеми с човешките права, независимостта на съдебната система, корупцията и свободата на изразяване у нас, констатирани в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, няколко български студенти по право вляха лъч надежда, че расте поколение, което може да изтрие тези нелицеприятни истини. Йоана Вълова, Иван Иванов, София Лефтерова и Даяна Зашева от СУ "Св. Кл. Охридски" спечелиха най-голямото състезание по право в целия свят в съревнование с връстници от престижни университети в 85 страни.

Състезанието Willem C. Vis се фокусира върху международното търговско право и международния търговски арбитраж и всяка година в него участват близо 350 отбора с 2500 студенти от всички краища на света. За първи път в 29-годишната му история българските бъдещи юристи успяха да постигнат най-добро класиране и в устните, и в писмените кръгове, а Иван Иванов се класира сред най-добрите оратори в т.нар. "Олимпийски игри" на правото.

"Моралното значение на наградата е признанието, че сме най-добрият и подготвен отбор в целия свят – казва мл. адв. Лия Харизанова, която заедно с гл. ас. Анастас Пунев и адв. Олег Темников е треньор на отбора. – Качеството на научните аргументи, които се изискват, за да се справи добре човек в това състезание, е изключително високо. Зад нашия успех стои десетмесечният труд на студентите, вложен докато се занимават с редовните си ангажименти в университета и ходят на работа. Така че това е изключителна отплата за усилията им."

Единият проблем, свързан с казуса по време на състезанието, е имал отношение към включването на клаузи за арбитраж чрез общи условия – той засяга много хора, които от лаптопа или телефона с едно кликване потвърждават "съгласен съм". А другият проблем се е отнасял до съществуващ договор за продажбата на палмово масло.

Студентите от българския отбор, спечелил най-голямото състезание по право в света Willem C. Vis

"Дори на писмено ниво казусът беше огромен – 70 страници с факти, документи, по които работихме от края на септември до началото на април – обяснява Лия Харизанова. – Върху него отборите трябваше да напишат първо писмена защита за ищеца, после за ответника и накрая да подготвят устна защита и на двете позиции. Всяка година казусите са изключително адекватни с модерната реалност – те се занимават с практически проблеми на правото и са вдъхновени от истински случаи. Неслучайно създателите на Willem C. Vis са едни от най-изтъкнатите практикуващи юристи в средите на международния арбитраж и на международното търговско право. Тези състезания са прекрасен заместител на нещо, което не мога да кажа, че българското образование извежда като приоритет. Просто създадохме практически умения да се работи с информация, да се мисли аналитично и да се отговаря на конкретни въпроси. Така че това е много голям принос в обучението на студентите ни по право."

Успехите на този елитен отбор могат ли да бъдат представителни за равнището на обучение по право у нас?

"Със сигурност има страхотни млади хора във всички български университети – отговаря Лия Харизанова. – Има специализирано международно ниво и това показва, че притежаваме потенциал да бъдем също толкова добри, колкото са другите държави. Според мен има нужда от повече практически упражнения. Когато бях в университета, до предпоследната година от образованието си не се бяхме срещали с казус, на който да отговорим като професионалисти. Много се надявам да продължим традицията с доброто представяне на отборите, защото това е показателно, че младите хора желаят да направят нещо и да инвестират в себе си. Това, което не искаме да виждаме, е примиренчество, че просто ще изкарат пет години в четене на лекции, без да се опитат сами да видят каква е истинската правна работа. За нас е удоволствие да подкрепим младите си колеги в опита им да направят нещо различно."

Минала по пътя на блестящите студенти и с няколко награди от състезания, Лия Харизанова казва, че постиженията отварят врати по много начини. Един от тях е да захрани желанието на младите хора да се превърнат в добри юристи. Другият ги води към занимания с видове право, които иначе не биха се преподавали в университета. "Ако имаш желание да се занимаваш с подобно нещо, ти си вече много крачки пред останалите, които никога не са имали възможността фокусирано да работят върху тези теми", изтъква Лия Харизанова. И след като вече е осъществила мечтата си поне веднъж български отбор да стигне до финал на състезанието, сега тя гледа към следващото си въжделение – създаването на общност, която да подкрепя студентите и впоследствие да им помага в професионалното развитие.

Снимки: pixabay и предоставени от Лия Харизанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30