Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не на войната" призовава Великденският фестивал в Босилеград

Снимка: festival-bosilegrad.info

Участници, приятели и гости от Молдова, Северна Македония, Сърбия и България очакват превърналият се в традиция за Западните покрайнини Международен детски Великденски фестивал в Босилеград. От своето начало през 1994 година насам форумът няма пропуснато издание, дори и по време на пандемията от Covid-19. През последните две години програмата му беше почти изцяло онлайн, затова организаторът и председател на българското сдружение ГЛАС Александър Димитров посреща 29-ото издание, както и православния Великден с особено вълнение:

“Великден за мен винаги досега е бил свързан с фестивала. Всички издания са ми изключително скъпи. Той стана част от мен и ми е мъчно, че когато бяхме деца нямаше подобно събитие, което е изцяло насочено към подрастващите – споделя пред Радио България сънародникът ни. – Хубаво е да спомена, че нашият фестивал стана пример и за други общини в България, Сърбия и Северна Македония, които започнаха да организират подобни. Седем-осем са засега, сред които в Благоевград, Раднево, Цариброд, Битоля, Куманово, Враня, Сурдулица, но те нямат нашата близо 30-годишна традиция, която не бива да се подценява.”

Александър Димитров

Босилеград е гостоприемен и отворен, а гражданите са готови да окажат помощ и приютят в домовете си бежанци от Украйна – увери ни Александър Димитров. По думите му, в града все още не са пристигнали хора, търсещи спасение от войната. Въпреки това темата „Украйна“ ще бъде водеща през фестивалните дни – от Разпети петък до Светли понеделник.

Мотото на фестивала през тази година е „Не на войната“. Ние винаги използваме тази проява, за да насочим вниманието към проблем, който ни притеснява. Ще го направим и сега, защото, както всички хора, се надяваме войната да приключи колкото е възможно по-скоро” – посочи организаторът на великденския фестивал на българите в Босилеград.

Наред с любимите за децата състезания за най-здраво, най-добре боядисано и най-оригинално великденско яйце, домакините са подготвили и богата музикална програма, с участието на учениците на музикален център в София, столичният фолклорен танцов ансамбъл към Народно читалище “Витоша-1951“, както и на ученици от благоевградска музикална школа. Като специални гости на Великденския фестивал са поканени председателката на Комисията за българите в чужбина на Народното събрание Антоанета Цонева и евродепутатът Асим Адемов.

Снимки: festival-bosilegrad.info



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10