Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Не на войната" призовава Великденският фестивал в Босилеград

Снимка: festival-bosilegrad.info

Участници, приятели и гости от Молдова, Северна Македония, Сърбия и България очакват превърналият се в традиция за Западните покрайнини Международен детски Великденски фестивал в Босилеград. От своето начало през 1994 година насам форумът няма пропуснато издание, дори и по време на пандемията от Covid-19. През последните две години програмата му беше почти изцяло онлайн, затова организаторът и председател на българското сдружение ГЛАС Александър Димитров посреща 29-ото издание, както и православния Великден с особено вълнение:

“Великден за мен винаги досега е бил свързан с фестивала. Всички издания са ми изключително скъпи. Той стана част от мен и ми е мъчно, че когато бяхме деца нямаше подобно събитие, което е изцяло насочено към подрастващите – споделя пред Радио България сънародникът ни. – Хубаво е да спомена, че нашият фестивал стана пример и за други общини в България, Сърбия и Северна Македония, които започнаха да организират подобни. Седем-осем са засега, сред които в Благоевград, Раднево, Цариброд, Битоля, Куманово, Враня, Сурдулица, но те нямат нашата близо 30-годишна традиция, която не бива да се подценява.”

Александър Димитров

Босилеград е гостоприемен и отворен, а гражданите са готови да окажат помощ и приютят в домовете си бежанци от Украйна – увери ни Александър Димитров. По думите му, в града все още не са пристигнали хора, търсещи спасение от войната. Въпреки това темата „Украйна“ ще бъде водеща през фестивалните дни – от Разпети петък до Светли понеделник.

Мотото на фестивала през тази година е „Не на войната“. Ние винаги използваме тази проява, за да насочим вниманието към проблем, който ни притеснява. Ще го направим и сега, защото, както всички хора, се надяваме войната да приключи колкото е възможно по-скоро” – посочи организаторът на великденския фестивал на българите в Босилеград.

Наред с любимите за децата състезания за най-здраво, най-добре боядисано и най-оригинално великденско яйце, домакините са подготвили и богата музикална програма, с участието на учениците на музикален център в София, столичният фолклорен танцов ансамбъл към Народно читалище “Витоша-1951“, както и на ученици от благоевградска музикална школа. Като специални гости на Великденския фестивал са поканени председателката на Комисията за българите в чужбина на Народното събрание Антоанета Цонева и евродепутатът Асим Адемов.

Снимки: festival-bosilegrad.info

Още от категорията

Тараклийският университет „Григорий Цамблак“

Образователна реформа в Молдова предвижда "поглъщане" на Тараклийския университет

С решението си да реорганизира Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", превръщайки го в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев, Министерството на образованието на Молдова забива нож в гърба на етническите българи. За това..

публикувано на 28.06.22 в 15:12

Непознатата история на българите в Таврия

Животът и съдбата на българските преселници в Таврия, които наброяват близо 40 000 души, заселени на територията на днешна Украйна и полуостров Крим, рядко са обект на изследвания, полемики и обсъждания. Липсата на достатъчна публичност по темата,..

публикувано на 27.06.22 в 15:55

Бесарабските българи в Бразилия не забравят своите корени

В периода 1925-1926 година около 10 000 бесарабски българи, подмамени от обещания за добре уреден живот, пристигат в Бразилия. Надеждите им обаче се оказват измамени. Те са принудени да работят на плантациите като бели роби в продължение на 2 години,..

публикувано на 23.06.22 в 13:55