Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа плакатна изложба за цирковото изкуство в България

7
Снимка: Съюз на българските художници

Богата колекция от пъстри български циркови плакати оформят ретроспекция на 125-годишната история на родното цирково изкуство в софийската галерия "Райко Алексиев". Повод за изложбата е първото представление на първата българска професионална циркова трупа „Българско знаме”, с ръководител Петър Панайотов. То се е състояло на 24 април, точно на Великден  през 1897 г., в рамките на традиционния панаир в София, който се е провеждал на поляната зад днешната болница "Майчин дом".

Значимият юбилей за българското цирково изкуство тази година се отбелязва с изложба, организирана от частния колекционер Драгомир Драганов и неговия "Виртуален музей на българското цирково изкуство" и Съюзът на българските художници. До 8 май могат да бъдат разгледани 125 български циркови плаката. Те обхващат периода от 30-те години на миналия век до наши дни. Сред авторите им са едни от най-ярките родни художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Асен Старейшински, Людмил Чехларов, Атанас Михалчев, Яни Янев и много други. Хронологично подредени, те на практика разказват историята на две изкуства – цирковото и полиграфическото. Това е първата в България плакатна изложба, посветена само на цирковото изкуство.

Снимки: Съюз на българските художници



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25