Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа плакатна изложба за цирковото изкуство в България

7
Снимка: Съюз на българските художници

Богата колекция от пъстри български циркови плакати оформят ретроспекция на 125-годишната история на родното цирково изкуство в софийската галерия "Райко Алексиев". Повод за изложбата е първото представление на първата българска професионална циркова трупа „Българско знаме”, с ръководител Петър Панайотов. То се е състояло на 24 април, точно на Великден  през 1897 г., в рамките на традиционния панаир в София, който се е провеждал на поляната зад днешната болница "Майчин дом".

Значимият юбилей за българското цирково изкуство тази година се отбелязва с изложба, организирана от частния колекционер Драгомир Драганов и неговия "Виртуален музей на българското цирково изкуство" и Съюзът на българските художници. До 8 май могат да бъдат разгледани 125 български циркови плаката. Те обхващат периода от 30-те години на миналия век до наши дни. Сред авторите им са едни от най-ярките родни художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Асен Старейшински, Людмил Чехларов, Атанас Михалчев, Яни Янев и много други. Хронологично подредени, те на практика разказват историята на две изкуства – цирковото и полиграфическото. Това е първата в България плакатна изложба, посветена само на цирковото изкуство.

Снимки: Съюз на българските художници



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Пощенска кутия за приказки" продължава да пътува сред българите зад граница

След 17 успешни дати в Европа, популярният литературен формат "Пощенска кутия за приказки" продължава своето европейско турне с още 11 локации. То представя репертоар от нови и любими на публиката текстове, писани специално за сънародниците ни..

публикувано на 27.09.24 в 07:25

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32

„Времеубежище“ е претендент за шведската международна литературна награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на шведски от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда. Това е уникална награда, която отличава както автори, така и преводачи...

публикувано на 23.09.24 в 14:31