Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди миряни се поклониха на Бачковската чудотворна икона

Снимка: БГНЕС

Богомолци от цялата страна и тази година придружиха Бачковската чудотворна икона в традиционното литийно шествие до местността "Клувията", където е открита иконата. В началото на XVII век, точно на Светли понеделник, две овчарчета видели силна светлина в скалите над една пещера и открили вътре светинята. От мястото, където била намерена бликал извор с лечебна вода, който носи името "Аязмото".  

Според църковното предание, иконата донесла изцеление на много вярващи. Затова всяка година на Светли понеделник миряни от цяла България правят шествие с лика на Божията майка – Закрилница. И тази година, в двора на манастира още от ранни зори се изви дълга опашка от вярващи, които търпеливо изчакваха своя ред, за да се поклонят, да запалят свещ и да се помолят на Света Богородица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10