Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопското село Момчиловци спазват светогорския обичай за Светли Вторник

Снимка: Радостина Чернокова, БНР

На третия ден на Възкресение Христово, когато православната църква отбелязва Светли вторник, в родопското село Момчиловци провеждат литийно шествие, известно сред местните хора като "Свети Летения". 

То е единствено по рода си за този регион на България и е въведено от атонския йеромонах Григорий, който идва в Момчиловци през 1837-38 година и основава първото килийно училище. Той разказал на миряните как в Света Гора на този ден правят литийно шествие около манастирите и повел вярващите до хълм, недалеч от селото, където запалили свещи и ги сложили на един голям камък. 

По късно, през 1911 г. местните жители събрали средства и издигнали на това място параклиса „Възкресение Христово“, известен като „Св. Летения“, а шествието станало неизменна част от службата на третия ден от Великден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05
Снимка: FB / Elizabeth.Kostova.Foundation

Поезията среща природата на литературен фестивал в София

От 13 до 20 юни София е домакин на 16-ото издание на международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Тази година темата е „Поезия/Природа“, посветена на взаимовръзката между поетичното изкуство и околната среда в свят, в който природата не..

публикувано на 13.06.24 в 08:15

В 15 области на Северна България се задават опасни валежи

В четвъртък , 13 юни, до обяд ще е предимно слънчево, след което ще се заоблачи и първо в планините, а после и над цялата страна ще превалява. На север има условия за интензивни валежи и градушки, поради което е обявен жълт код за очаквани опасни..

публикувано на 12.06.24 в 19:35