Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дони издаде "Емигрантски" албум и превърна България във вдъхновение и спомен

Снимка: личен архив

"Този албум е за всеки, който знае, усещал е или ще усети самотата. Той е за вътрешните или външни емигранти. За всеки, който има сетива да чуе звука на спомена" – така Добрин Векилов-Дони определи пред Радио България най-новия си албум "Емигрантски". Десетте песни в него са разказ за живота на емигранта, за усещането за България, когато си далеч от нея. Музика за спомена, който живее в нас и за корените, които са компас на сетивата ни.

Автор на музиката и текстовете към песните е самият Дони, който казва, че албумът се е родил вследствие на пътуванията му зад граница:

"От близо 9 години с нашата група "Фондацията" обикаляме целия свят. През 2018 година направихме дори околосветско пътешествие. С постановката "Секс, наркотици и рокендрол", която "живее" вече 30 години в театър "Българска армия", повторихме всичко. И при срещи с толкова много българи по целия свят ние осъществихме и много приятелства. Виждах, че колкото по-далеч се намираме, толкова повече хората са свързани с България по някакъв индиректен начин. Това е темата, която най-много ме вълнуваше и беше най-близка до мен. И когато започнах да пиша музиката, песните започваха да се появяват една по една само извън България, а не в страната, си казах, че и текстовете трябва да насочват в тази посока. После се роди идеята да ги свържа с някаква невидима нишка в общ разказ. Реших изразните средства да са през симфоничния звук, който да се преплита с етно инструменти и така се роди албумът. Той, от всяка една гледна точка, е искрен и засяга нещо, което ме е вълнувало през тези години и вероятно ще продължи да ме вълнува – емигрантството" – разказва Дони.
"България се оказа не само територия, не само език, но по-важното от всичко е, че България се оказа корени" – категоричен е музикантът. И тези корени са нишката, която превръща албумът в разказ за етапите от живота на един емигрант.

"Бягащ момент", "Нестинарка", "С вятъра напред", "Има време" са част от заглавията на песните в него. Други четири носят имената на четирите годишни времена. "Защото, когато правиш разказ за България трябва да включиш и сезоните" – смята Дони.

"Онова, което винаги ми е правило впечатление извън страната ни, и то на далечни места, където сезоните са често пъти сведени до два например, е, че на хората, с които съм говорил там им липсват нашите четири сезона. Липсва им ароматът им, спомените от детството, с които ги свързват."

Силно емоционален е първият едноименен сингъл от албума песента "Емигрантска". В клипа към него участват деца на българи или такива от смесени бракове на възраст между 5 и 11 години от шест континента. Дони признава, че когато е решил именно по този начин да визуализира песента, се е свързал с българските общности зад граница, запознал ги е с идеята си и те са съдействали да намерят семействата, които да се включат.

"99 % от тези деца не са родени в България, но посещават български училища, учат български език, голяма част от тях говорят добре езика ни, а други и благодарение на песента го научиха по-добре. Това идва да олицетвори, че в България са именно корените. Тази невидима нишка, която колкото и да си далече, те свързва с родината."

Снимките са направени на открито около емблематични за всяка държава локации. "В клипа се виждат прочутият залив на Рио де Жанейро и статуята на Исус Христос, виждат се река Амазонка, Нова Зеландия, Австралия, Кувейт, Малта, Берлинската стена в Германия, Кейптаун. Общо взето обикаляме земята с този клип" – разказва Дони. Признава, че в проекта са се включили много повече деца от тези, които са останали във финалния вариант, но е трябвало да изберат изпълненията с най-добро качество. Решението се паднало на режисьора на клипа и художник на корицата на албума Златка Шеткова. Самият Дони е дълбоко благодарен за желанието и страстта, с която децата и техните семейства са изпращали кадрите.

Албумът "Емигрантски" се появи в навечерието на най-светлия християнски празник Великден и дни преди рождения ден на Дони – 7 май, а той си пожелава:

"В по-хумористичен план ще кажа, че след световна здравна пандемия и война силно се надявам да не дойдат марсианци. Поне не тази година. А иначе пожелавам на себе си и на всички да са здрави и да бъдат вдъхновени и вдъхновяващи."

Дони, заедно с "Фондацията", продължават да вдъхновяват и чрез предстоящото си турне със заглавие "Фондацията празнува, Щурците на 55 г.", което започва от 6 май 2022 г. в Русе, ще мине през Варна на 10 юни, 21 юли Бургас и 4 септември в Созопол на "Аполония". А другият проект, от който музикантът е част – театралният спектакъл "Секс, наркотици и рокендрол", не спира да подобрява рекордите по най-дълго играно представление и ще отбележи своя 30-ти сезон на сцена със специални представления на 11, 12 и 13 ноември в Театър "Българска Армия".

Снимки: личен архив

Още от категорията

Дебют за Соня Йончева в Япония под диригентството на Найден Тодоров

Дебют на сцената на престижната зала "Бунка Кайкан" в Токио днес (2.07) има световноизвестното българско сопрано Соня Йончева . Оперни арии от Винченцо Белини, Джузепе Верди и Джакомо Пучини ще звучат под диригентството на маестро Найден Тодоров...

публикувано на 02.07.22 в 09:25
Людмил Крумов и The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra

"Културен сблъсък…" – емоционално музикално пътешествие от Дунава до Мисисипи

"Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи" (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) е заглавието на новия албум, събрал 11 авторски пиеси на Людмил Крумов. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small..

публикувано на 30.06.22 в 13:54
Снимка: предоставена от организаторите

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за..

публикувано на 29.06.22 в 10:44