Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Чипровци е домакин на традиционния за града фестивал на килима

4
Снимка: chiprovtsi.bg

Над 60 занаятчии от цялата страна ще се включат във фестивала на Чипровския килим в старопланинското градче Чипровци от 29 април до 1 май, съобщи кметът Пламен Петков. Сред тях има и майстори от западната ни съседка Сърбия. Освен традиционните работилници за чипровски килими, с интерес се очакват кросът и велосипедното състезание за децата, както и фолклорният концерт със заря, които ще сложат край на тазгодишното издание на  фестивала.


Тъкането на килими на памучна основа или изцяло от вълна, е традиция за региона още от XVII век. Суровината за красивите изделия, станали част от световното материално наследство на ЮНЕСКО, майсторите набавяли от големите стада овце, отглеждани в района. Повече за историята на килимарството в този край на България ще научите от публикацията Фестивал разказва красивата история на чипровския килим от архива на радио България.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: chiprovtsi.bg


Галерия

Още от категорията

Когато музиката дълбоко те докосне или защо чужденците са пленени от нашия фолклор

Любовта към нашенските песни и хора привлече стотици чужди гости на събора в Копривщица през почивните дни в началото на август. Да прекосиш България с живите човешки съкровища Холандци, белгийци, японци, французи, британци и пр.,..

публикувано на 09.08.22 в 11:00
Колорит от Събора в Копривщица

Копривщица събра за пореден път ценителите на фолклора ни

За 12-и път в три поредни дни – 5, 6 и 7 август, за Националния събор на народното творчество в Копривщица се стекоха талантливи фолклорни изпълнители от цяла България. „Копривщица е голям празник за всички, които обичат българския фолклор – от..

публикувано на 07.08.22 в 15:17

Автентични песни, танци и обичаи на Копривщенските поляни

Дванайсетият  Национален събор на народното творчество в Копривщица  беше официално открит тази сутрин с празничен концерт в местността Войводенец. В присъствието на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и на неговия заместник проф...

публикувано на 06.08.22 в 15:07