Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София разказва истории със светлини под открито небе

Фестивалът на светлините LUNAR ще се проведе между 6 и 9 май в столицата

7
Снимка: @Lunarlightsfestival

На 6 май България отбелязва един от най-обичаните си празници Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия. На 9 май Европа ще отбележи за 72-ра година своя ден на обединение и единство. В дните между двата празника София ще бъде домакин на първия международен Фестивал на светлините LUNAR. Сърцето на града ще пулсира с идеята единението в името на по-светлото бъдеще.

13 статични и видео светлинни проекции върху сгради, високотехнологични инсталации и интерактивно ателие за рисуване ще превърнат емблематични забележителности на столицата ни в платна от една голяма галерия на открито. Артисти от България, Австралия, Германия, Испания, Индия, Франция и Швеция ще ни разкажат истории, ще провокират въображението ни и ще ни изненадат със своята "светла приказка" всяка от четирите вечери между 20:30 час а и полунощ. Достъпът до всички произведения е напълно свободен.

"Моя лична мечта беше да направим фестивал на светлините и в родния ми град София" – казва Марин Петков, арт директор на българското студио, организатор на LUNAR. За последните 14 години Марин и екипът му имат реализирани над 450 проекта в повече от 25 страни, създават първия 3D мапинг в България през 2011 г., който преобразява фасадата на Народния театър "Иван Вазов".

Първият 3D мапинг върху сграда в България е на неокласическата фасада на Народен театър „Иван Вазов“ през 2011 г.

Те са автори и на светлинните спектакли за Деня на Европа през 2017 и 2018 г., върху фасадите на Националната художествена галерия и Министерския съвет в София.

"Фестивалът на светлините идва от Берлин, като първото му издание е преди 18 години, а впоследствие се организира и в различни градове по целия свят. Вдъхновен е от азиатските дни на светлината. Ние, като студио, имаме дългогодишна история с фестивала, след като спечелихме първия шампионат по мапинг. Светлинното шоу на Бранденбургската врата в Берлин - победител в първия световен шампионат по 3D мапинг

На следващата година отново бяхме начело в надпреварата и оттогава до днес се грижим за продукцията му в Берлин, Загреб, Будапеща, Кувейт, Пекин, Люксембург. Аз мечтаех да направим фестивала в София. През 2019 година за първи път го организирахме в друг български град – Пловдив, и идеята беше в следващата година той да се проведе в столицата. За съжаление Covid-пандемията забави реализацията с две години, но сега се надявам да превърнем LUNAR в ежегодно събитие и той да става все по-мащабен и впечатляващ" – казва Марин.

За начало на своеобразния маршрут, с дължина 3 километра, организаторите определят неокласическата фасада на Националната галерия "Квадрат 500", върху която ще бъде проектирано 3D мапинг шоуто „Представи си“. То ще разкаже на публиката за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения. "С него ще отбележим Деня на Европа и Европейската година на младежта-2022 в традициите на сътрудничеството ни с Европейския парламент и представителството на ЕК в България", обясни за Радио България Марин Петков.


Локациите на фестивала включват още фасадата на Народния театър "Иван Вазов", Градската градина пред него, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", пл. "Княз Александър I".

"Много искахме да направим проекти на любими на нас локации, които смятаме, че са привлекателни за посещение. И когато се смеси природа и технология, нещата изглеждат още по-красиви. Много се радвам, че Народният театър е част от инсталациите. Там работата е подкрепена от Столична община и събира всички мапинг студиа в България, с които съвместно правим една визия под мотото "Сияем заедно". Гледахме да изберем локациите така, че да са на пешеходно разстояние една до друга, и ако човек има желание, да може да мине маршрута за една вечер."

Най-мащабната проекция на фасада ще бъде тази на Националния дворец на културата „Glowing Heart”. Там ще сияят творбите на тримата победители, избрани след участие в конкурс, който екипът на фестивала проведе в края на месец април. Подготвена е и семинарна част с лекции на 8 различни теми и гост-лектор от водеща софтуерна компания в Германия. "Надяваме се да вдъхновим все повече млади хора, да помогнем на професионалисти в областта да се срещнат със свои колеги и да формираме една общност, която да си помага и да осигурява бърз достъп до хора от бизнеса" – обяснява идеята на уъркшопа Марин Петков.

Фестивалът на светлините има едно по-различно значение на фона на мрачните събития от последните месеци в Европа. В потвърждение Марин казва, че е много важно да мислим позитивно и днес повече от всякога имаме нужда от позитивни и светли прояви. "Чрез творбите си, фестивалът LUNAR цели да разкаже истории, свързани с мира, обединението, солидарността и пътя към устойчивост. В тежките дни на война, които Украйна изживява и изпитанията пред демократичния свят, това са много важни послания, които София като европейска столица трябва да отправи", казва Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на първото издание на LUNAR.

*Фестивалът на светлините LUNAR се реализира от MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните фестивали за светлинно изкуство в света Festival of Lights International и с подкрепата на Европейския парламент в България, представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Снимки: предоставени от организаторите


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17