Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Югославските идеологеми осакатяват българо-македонския диалог

Пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София, посочи държавният глава

Снимка: БГНЕС

България действа не от позиция на силата, а от позицията на истината, заяви в София президентът Румен Радев пред конференцията "Европейска перспектива за добросъседските отношения между България и Северна Македония". Той призова за преодоляване на югославските тоталитарни идеологеми, които осакатяват двустранния диалог. Европерспективата на Скопие няма алтернатива. България винаги е била с протегната ръка и е помагала при различни кризи, но за съжаление не среща реципрочна политика, подчерта президентът. По думите му, страната ни е изправена пред дилемата "как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите, да дадем съгласие за начало на преговори на РСМ за интеграция в ЕС, като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, защитим правата на македонските българи и отстоим нашата история, култура и идентичност".

Като контрапункт на македонизма зад граница, България трябва да разгърне много по-активна информационна разяснителна кампания особено навън, подчерта президентът. Той призова Народното събрание да изпрати писмо до Конгреса на САЩ във връзка с  проекторезолюцията, която предвижда септември да бъде провъзгласен от конгресмените за месец на македонската култура, език и наследство.  „Само с истината ние можем да решим всички открити въпроси с нашите събратя от Република Северна Македония“, заяви Радев и посочи, че пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София. Президентът обобщи, че всички участници във форума са единни в позицията, че европейската интеграция на РСМ е стратегическа цел за България, но тя трябва да се основава върху развитието на добросъседството, а не върху наложени отвън срокове.

По политически причини години не успяваме да стигнем до съгласие с колегите от Скопие Гоце Делчев да бъде честван в двете държави като обединяваща историческа личност, припомни пред конференцията проф. Ангел Димитров, председател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Днес се навършват 119 години от гибелта на Гоце Делчев, а конференцията в българската столица е в памет на революционера.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53