Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпването на газа ще докара не само фалити на предприятия, но и ще разори голяма част от българите

Снимка: БГНЕС

След отказа на българското правителството да се разплаща за руското синьо гориво в рубли, решението на Москва да спре доставките не закъсня. Това обаче постави кабинета на премиера Кирил Петков пред изключително тежко изпитание с неясен изход.

До този момент България консумираше около 3 милиарда куб. метра годишно, 90 % от които бяха внос от Русия. В общата схема най-големите потребители на природен газ са топлофикациите и най-вече софийската, която консумира годишно около ⅓ от горивото. Разбира се, в края на отоплителния сезон липсата на газ няма да се усети толкова осезателно от домакинствата. По-съществен е въпросът с производствата, които по мнението на експерти няма да издържат и месец.

Увеличението на цената на природния газ ще доведе до повишаване на социалното напрежение – предупреди председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев по време на извънредното парламентарно заседание на 4 май във връзка със спрените доставки на природен газ от страна на "Газпром". А ако не бъдат осигурени навреме алтернативни източници и цените продължат да се движат нагоре, особено уязвими стават производствата с непрекъснат режимВече назрява и напрежение сред представителите на бизнеса, с искания за увеличаване и удължаване на държавните компенсации. Това неминуемо ще наложи значително увеличаване на външния дълг в условията на повишаваща се инфлация.

На този етап никой не може да прогнозира колко ще продължи тази криза, колко ще струват алтернативните доставки и как тя ще се отрази на инфлацията. В интервю за БНР Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия коментира, че "няма предприятие в света, което да може да понесе такъв шоков удар с 30-35-40 % увеличение на цената на газа" в рамките на броени дни без предупреждение:

"В момента купуваме един продукт, който няма цена, която ще ни бъде казана на 10-и, евентуално. Кое предприятие може да си позволи този лукс – да работи при такива условия, да сключва сделки, като не знае колко ще му струва суровината и енергията, с която работи. Пазарът беше основно на руски газ в България. Имаме годишни договори с "Булгаргаз" и разчитахме, че имаме стабилност, предвидимост. При едно голямо предприятие да не знаеш колко ти струва енергията и суровината и да произвеждаш, това е пагубно, това е смърт. Изведнъж на 27 април научаваме, че спират доставките, без да има алтернатива. Правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа. Много сме малки, много сме беззащитни, за да имаме толкова крайни позиции. Нашата икономика е най-слабата в цяла Европа, не може да понесе такива натоварвания. Ако искаме да имаме икономика, трябва да бъдем сравними поне с нашите европейски конкуренти. Такива цени за предприятията в Европа, може да се провери, няма" – категоричен е Антон Петров.

Какво би било най-доброто решение?

"България е нетен износител на електроенергия и този въпрос може съвсем лесно да се реши вътрешно в страната. Тези пари, които отиват в енергийните дружества като свръхпечалба, при настоящите кризисни условия трябва да бъдат преразпределени и върнати в индустрията, за да може тя да работи конкурентно – посочва председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия. – Формулата, която предлагаме е 75 % за индустрията и 25 % за дружествата. Тази компенсация донякъде ще забави инфлацията. В момента парите отиват в енергетиката, индустрията не може да се развива, някои предприятия вече спират производствата си, а инфлацията расте."

Засега, очертаната от българското правителство алтернатива е страната ни да се снабдява с природен газ от терминала на гръцкия остров Ревитуса. Работи се и по изграждането на терминала за втечнен газ при Александруполис, където България притежава 20 % от капитала. Въпреки това се очаква тези доставки да поскъпнат с повече от 30 %, защото количеството през Гърция не е достатъчно, за да задоволи нуждите на страната ни и ще се наложи да се купува газ на спот цени, които са доста високи, прогнозира бившият енергиен министър Румен Овчаров:

"Фактурите, по които "Булгаргаз" доставя природния газ през месец май са известни, както и котировките на Duch TTF за април – с 30 евро на мегаватчас по-ниски. Ако го бяхме пренесли върху цената, която е 70 евро, тя можеше да се намали до 50 евро. Вместо това намаление, ние очевидно ще имаме увеличение с доставките през Гърция и ще плащаме над 100 евро. Даже с микса с азерския газ цената няма как да стане под 90 евро. На практика се получава, че разликата в цената, която ще плащаме спрямо конкурентите на българската индустрия, ползващи газ, е почти двойна. В същото време количествата в хранилището в Чирен се изпразниха през зимата и пролетта. Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала.“

Какви са последиците? Освен за поскъпването на стоките от първа необходимост икономическите експерти предупреждават за фалити на болници, детски учебни заведения, малки общини… Неминуемо ще се отрази и на обикновения български гражданин, който и на този етап едва оцелява.

Автор: Дарина Григорова /използвани са интервюта на БНР-Хоризонт/

Снимки: БГНЕС, ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05